Dijeta koja će obilježiti 2020. godinu

Radiosarajevo.ba
Dijeta koja će obilježiti 2020. godinu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kako se trendovi u svijetu mode i ljepote smjenjuju munjevitom brzinom, ne iznenađuje nas što se slične stvari dešavaju i kada su trendovi ishrane u pitanju. Poslije keto dijete i intervalnog posta, čini se da će 2020. obilježiti švedska dijeta.

Švedska dijeta podrazumijeva tri grupe namirnica, one koje ne smijemo konzumirati, one koje smijemo konzumirati i one koje povremeno možemo uvrstiti na naš dnevni meni. Riječ je o dijeti koja se bazira na većoj količini povrća i vrlo malom unosu ugljikohidrata, zbog čega se metabolizam ubrzava, a jedna od pristalica ovog režima ishrane je i model Elsa Hosk.

Ukoliko se odlučite za ovu dijetu smijete da jedete isključivo povrće koje raste iznad zemlje: špinat, avokado, krastavac, paradajz i papriku.

Dozvoljene su sve vrste mesa i ribe. Također možete jesti orašaste plodove, jaja, kao i mlečne proizvode sa nikom količinom mlečne masti.

Što se napitaka tiče možete da pijete vodu, nezaslađenu limunadu, kafu i čaj.

Povremeno je dozvoljeno da uključite i povrće koje raste pod zemljom poput krompira i mrkve, dok voće možete da jedete jednom dnevno i to samo ono sa niskim procentom šećera poput jagoda, borovnica i malina. Ako ste se uželjeli poslastica, povremeno sebi možete da dozvolite red crne čokolade sa minimum 70 posto kakaa.

Apsolutno su zabranjeni margarini, rafinirana ulja, zaslađivači, žitarice, voćni sokovi, alkohol, testo, slatkiši i skrobno povrće.

Zdrave masti koje možemo pronaći u lososu ili avokadu ključne su za ovu dijetu, kao i mnogobrojni vitamini i minerali koje možemo pronaći u povrću.

Ova dijeta praktikuje se dve do tri nedelje za prve rezultate, a ako osetite da vam ovakav jelovnik prija možete je pretvoriti u svoj režim ishrane kog ćete se dugoročno pridržavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije