Detoks dijeta za čišćenje cijelog organizma

0
Radiosarajevo.ba
Detoks dijeta za čišćenje cijelog organizma
Foto: Pixabay / Ilustracija

Detoks dijeta se obično provodi u vrijeme promjene godišnjih doba, čisti cijeli organizam, uspostavlja balans, a i garantuje gubitak viška kilograma.

Ističe se da ne postoji standardna detoksikaciona dijeta već se program pravi zavisno od fizičkog stanja i potreba organizma.

Ipak, daje ilustraciju detoks dijete koja traje četiri nedjelje i sastoji se iz četiri faze gde se sistematski čiste tačno određeni organi – u fazi 1 bubrezi i crijeva, u fazi 2 limfni sistem (usput, ovo pomaže i uklanjanju celulita), treća faza fokusira se na jetru i žučnu kesu, a posljednja na čišćenje krvi, pluća i kože.

Navodi se da je osnovna struktura dijete je slična za sve faze, a jedina razlika je upotreba specifičnih čajeva i hrane koja se preporučuje za organe koji se čiste. Na primjer, u fazi 1 gde je akcenat na bubrezima savjetuje se pijenje čaja od brusnice i čaja od maslačka.

Plan ishrane je prilično restriktivan. Striktno je zabranjena kafa, alkohol, šećer, brašno, prerađena hrana, pržena hrana, so, meso i mlječni proizvodi.

Jaja su jedini životinjski proizvod koji je dozvoljen, a njihova količina ne bi trebalo da prelazi tri nedjeljno.

Dan se tokom cijelog programa počinje čašom svježeg limunovog soka pomiješanog sa mlakom vodom i savjetuje se konzumiranje samo voća i voćnih sokova tokom prijepodnevnih sati.

Za ručak bi, prije svega, trebalo jesti veliku salatu u kojoj dominira zeleno lisnato povrće. Večera takođe uključuje salatu i, uopšte, puno povrća, pripremljenog na različite načine, a želja za slatkim se zadovoljava malom količinom suhog voća i koštunjavih plodova, piše nova.rs

Preporučuje se pijenje dosta vode kao i upotreba suplemenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije