Deset jednominutnih navika koje mogu unaprijediti naš život

0
Radiosarajevo.ba
Deset jednominutnih navika koje mogu unaprijediti naš život
Foto: Pexels / Žena / Ilustracija

Jedan dan ima 1440 minuta. Odvojimo li od toga samo minutu kako bismo odradili aktivnost koja nam može unaprijediti i olakšati život, to je zaista samo djelić dana.

Taj djelić dana može poboljšati naše raspoloženje, naše organizacijske sposobnosti, ukazati nam na želje i važne ciljeve te nam dati jasnoću.

Zato u nastavku donosimo deset jednominutnih navika koje vam to mogu pružiti, a možete ih kombinirati i sve zajedno.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Pospremite radni i/ili kuhinjski stol

Pregledan prostor utječe i na pregledan um. Na kraju dana odvojite minutu kako biste pospremili radni stol, posložili papire i knjige, ugasili računalo. Jednako napravite i sa stolićem u dnevnoj sobi i kuhinjskim stolom.

Upravo se na kuhinjskom stolu najčešće nakuplja najviše nereda tokom dana, posebno ako imate djecu, ali samo micanje stvari i brisanje krpom ili vlažnom maramicom dat će vam osjećaj zadovoljstva i jasnoće. Iduće jutro bit ćete si zahvalni.

Želite doživjeti duboku starost? Ujutro radite ove četiri stvari

Želite doživjeti duboku starost? Ujutro radite ove četiri stvari

Pišite svoje ideje u bilješke na telefonu/teku

Koliko vam se puta dogodilo da vam padne na pamet neka dobra ideja, pa pomislite kako biste mogli razmisliti o tome da je sprovedete u djelo, ali idućeg se dana toga više ni ne možete sjetiti?

Zato je dobro uz sebe imati notes ili malu teku koja stane u torbu kako biste je uvijek imali pri ruci kada vam idući put padne na pamet neka ideja. Dakako, zapisivanje u mobitel također je alternativa.

Odvajanjem vremena za te ideje dajete sebi slobodu za razmišljanje o velikim stvarima, a ujedno povećavate kapacitet svog mozga, što je svojevrsna vježba za moždane ćelije.

Napravite digitalno čišćenje

Obrišite stotine nepotrebnih fotografija iz mobitela, prastare razgovore, mailove koji datiraju još iz vremena fakulteta, nebrojene skice u mapama. Digitalno čišćenje jednako je važno kao i ono fizičko. Jednom kada to napravite, osjećat ćete olakšanje. Osim toga, tako ste oslobodili dodatne megabajte za nove materijale, a i mobitel će vam biti mnogo brži.

Naučite jednu nasumičnu stvar

Imate samo minutu odmora? I to je dovoljno da naučite nešto novo. Čovjek nikada ne bi trebao prestati učiti, a u današnje doba, zbog dostupnosti informacija, to je lakše nego ikada.

Ove jutarnje rutine važnije su za vaš mozak nego što to mislite

Ove jutarnje rutine važnije su za vaš mozak nego što to mislite

Pokrenite tijelo

Zbog sjedilačkog načina života naše generacije, činjenica je da se sve manje krećemo. To itekako ima posljedice po naše zdravlje, pa je važno koristiti prilike za kretanje, makar to bila i minuta.

Naprimjer, možete se samo dobro protegnuti, odradili minutu planka ili jumping jacksa. Možete i napraviti krug po stanu. Time će se povećati i broj otkucaja srca, a do naših će ćelija doći veća količina kisika, koja će nam omogućiti jasnije razmišljanje kada se vratimo radnom zadatku.

Pregledajte sutrašnji raspored

Ko od djece mora na koji trening? Ko mora zubaru? Trebate li vratiti knjige u biblioteku? Koji su vam zadaci na poslu?

Ako prije spavanja bacite oko na sutrašnji raspored, ujutro ćete u novi dan krenuti s mnogo jasnijom vizijom i mnogo manje stresa jer ćete znati šta vas očekuje.

Postavite ciljeve za sutra, idući vikend, idući mjesec

Usko vezano uz pregledavanje sutrašnjeg rasporeda je i postavljanje ciljeva. Zapitajte se šta sutra želite postići. Koji je vaš cilj? Moguće je da nećete stići napraviti sve ono što ste zamislili jer je život nepredvidiv, ali šta je primarni cilj? Jednako se možete zapitati i za vikend, idući mjesec i tako dalje.

Sedam savjeta za sreću na poslu: Prvi uslov - upoznajte svoje kolege

Sedam savjeta za sreću na poslu: Prvi uslov - upoznajte svoje kolege

Popijte vodu

Rijetko ko pazi da pije tačno onoliko vode koliko mu je potrebno, iako je hidracija presudna za naše zdravlje. Voda koju pijemo utječe na izgled kože, izbacivanje toksina iz tijela, može smanjiti glavobolje i još mnogo toga. Zato je vrlo važno podsjetiti se piti dovoljno vode. U jednoj minuti itekako možete ustati, napuniti bočicu ili čašu vode i popiti je.

Zapišite današnje troškove

Vrlo je korisno na kraju svakog dana zapisati u teku ili u za to predviđene aplikacije koliko smo uistinu potrošili. Zapišite svaki fening kako biste imali jasniju sliku vrijednosti utrošenog novca.

Pošaljite poruku dragoj osobi

Koliko puta vam se dogodilo, posebno ako ste novopečena mama, da vidite neku poruku, mislite kako ćete kasnije odgovoriti na nju, a zatim prođe i po nekoliko dana? Odvojite tu jednu minutu i odgovorite. Druga strana će to cijeniti.

Također, pošaljite poruku prijateljici ili onima koje dugo niste čuli ili vidjeli. Upitajte ih kako su i pozovite na kafu. Život je prekratak za stalno odgađanje i 'Zovi na kafu', piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije