Želite doživjeti duboku starost? Ujutro radite ove četiri stvari

1
Radiosarajevo.ba
Želite doživjeti duboku starost? Ujutro radite ove četiri stvari
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svi imamo neke jutarnje rutine, no ako želite raditi nešto što će vam zaista koristiti i možda produžiti život, inspirirajte se onima koji od žive u Plavim zonama poput Loma Linde, Kalifornija; Ikare, Grčka; Okinawe, Japan; Nicoye, Kostarika; i Sardinije, Italija.

Plave zone su područja svijeta gdje je uobičajeno da pojedinci dožive sto i više godina, a ovo su neke od najboljih jutarnjih navika najdugovječnijih ljudi na svijetu.

Započnite jutro hranjivim doručkom, poput zobi

Obilan doručak poput zdjele zobi preporučuje suradnika National Geographica i nagrađivani novinar Dan Buettner. U videu na TikToku on otkriva da su zobene pahuljice savršen doručak u područjima Plave zone; posebno dok ulazimo u hladne mjesece. Buettner kaže da treba birati rezanu i sporo kuhanu zob i u njoj uživati sa nasjeckanim orašastim plodovima, točnije bademima. "Skuhajte to dvoje zajedno", kaže. "Trebat ćete samo 10 minuta da omekšate bademe pa dodajte malo zobenog mlijeka. Ja volim slatko pa dodam i kašičicu javorovog sirupa i malo cimeta koji je antibakterijski i pojačava slatkoću bez dodavanja šećera", objasnio je.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Provodite kvalitetno vrijeme s voljenima

Jutra mogu biti užurbana, ali prije nego što otvorite laptop ili započnete dan, odvojite kvalitetno vrijeme za povezivanje sa svojim partnerom i porodicom. "Stavljanje porodice na prvo mjesto nešto je u čemu su pojedinci u Plavim zonama - profesionalci, jasno je da ubiru dobrobiti te navike koja hrani dušu", kaže Buettner i otkriva u videu na TikTok-u: "Temelj svake kulture dugovječnosti na svijetu je način na koji se povezuju. Trebate dati prednost porodici nad poslom i hobijima."

Želite li da vam kosa brže raste? Isprobajte dusting tehniku, trik kojim se kosa nikako ne skraćuje

Želite li da vam kosa brže raste? Isprobajte dusting tehniku, trik kojim se kosa nikako ne skraćuje

Popijte kafu

Ako je topla šoljica kafe već dio vašeg jutarnjeg rituala, radite isto što i stanovnici Plavih zona koji prakticiraju ovu naviku. Inače, naučni dokazi pokazuju da je ispijanje kafe izvrstan način da započnete dan. Kafa može poboljšati raspoloženje, pomoći kod depresije i smanjiti upalu; te također sadrži i bitne antioksidanse.

Postavite dnevne ciljeve

Istraživanja također pokazuju da starije osobe koje su si postavile jasnu svrhu i ciljeve imaju tendenciju živjeti duže od osoba koje to ne čine. Postavljanje ciljeva i određivanje svrhe za svaki dan pametna je jutarnja navika koju treba steći, a može pomoći produžiti život! U mnogim Plavim zonama, ideja o svrsi i ono što motivira te pojedince da ujutro ustanu ključni je dio njihovog načina života. Stanovnici Okinawe to nazivaju ikigai, a stanovnici Nikoje plan de vida", objasnio je Buettner za EatThis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije