Pojedine zemlje danas slave Dan očeva: Ovih 10 kvaliteta ima svaki dobar otac

1
Radiosarajevo.ba
Pojedine zemlje danas slave Dan očeva: Ovih 10 kvaliteta ima svaki dobar otac
Foto: Pexels / Pokazivanje empatije je ključan faktor

Muškarci imaju sve aktivniju ulogu u roditeljstvu. Oni više ne preuzimaju samo ulogu hranitelja već i zaštitnika, onoga koji disciplinira svojtaju cijeli niz novih vještina i vrijednosti.

U mnogim evropskim zemljama, rimokatolici danas obilježavaju Dan očeva. Prvi Dan očeva je obilježen 1908. godine u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Iako se ova tradicija vrlo brzo proširila po cijelom svijetu, ne obilježava se na isti dan u svim zemljama. U pojedinim zemljama, među kojima je i Hrvatska, odabran je 19. mart jer je tada i blagdan sv. Josipa, Isusova oca.

Povodom Dana očeva, djeca u osnovnim školama u SAD-u opisala su što čini dobrog oca. Nekoliko istaknutih odgovora glasi: "Dobar tata čini da se osjećaš sigurno", "Dobar tata može zaštititi djecu od ozljeda" i "Dobar tata uvijek sluša mamu".

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

I doista, zaštita i sigurnost postaju važni za našu djecu. Jedno istraživanje ispitalo je način na koji djeca vide svoje očeve. Opisali su ih riječima poput "siguran", "jak", "utješan", "zaštitnik", "heroj", "učitelj", "mudar" i "obrazovan".

Prema Howardu Todd-Collinsu, savjetniku za muškarce i veze, samo biti prisutan više nije dovoljno. Istraživači su definisali 10 kvaliteta koje su se pokazale značajnima u pomaganju djeci da izrastu u otporne i zdrave odrasle osobe.

  • 1. Pouzdanost
    Riječ je o stalnoj dostupnosti našoj djeci u dobrim i lošim vremenima.
  • 2. Uključenost
    Svakodnevno smo osobno uključeni u živote, interese, nade i snove naše djece. Biti znatiželjan i pažljiv zahtijeva od nas da svoje brige ostavimo po strani.
  • 3. Suosjećanje
    Djetetu moramo pokazivati suosjećanja, nadu i vjeru u njega.
Ove tri karakteristične osobine djeca nasljeđuju od očeva

Ove tri karakteristične osobine djeca nasljeđuju od očeva

  • 4. Vrednovanje majke
    Pokazivanje poštovanja i ljubavi prema majci naše djece je vrlo važno. Ovdje se ne radi o tome da se uvijek slažete s partnericom. To znači vrednovati našeg partnera onakvim kakav jest sa svim svojim nesavršenostima. Pokazivanje ljubavi i poštovanja zahtijeva djelovanje i uči naše sinove i kćeri kako se prema njima treba ponašati.
  • 5. Empatija
    Kad pokazujemo empatiju i stavljamo se u kožu drugih, osiguravamo djeci da se osjećaju saslušano, poštovano i cijenjeno. 
  • 6. Jasna verbalna izražajnost
    Jasno komunicirati, pridržavati se smjernica, biti strog, ali pošten, bez omalovažavanja ili kontroliranja, još je jedna od važnih kvaliteta.
  • 7. Ljudskost
    Radite greške, ali budite otvoreni za povratne informacije i podučavajte dijete primjerom da je rast cjeloživotni napor. Dakle, i tata i mama ponekad pogriješe. U odgoju djece moramo pokazati ljudskost, što je češće moguće.
Ovo su osobine koje dijete obično naslijedi od oca

Ovo su osobine koje dijete obično naslijedi od oca

  • 8. Iskrenost
    Podučavajte dijete i živite prema vrijednostima poštenja.
  • 9. Zaigranost
    Pokažite djeci da ste sretni kada se s njima zabavljate i igrate. Istraživanja su pokazala da igra uči našu djecu regulirati osjećaje i prihvatiti ograničenja i granice.
  • 10. Marljivost
    Modelirajte zdravu radnu etiku kao izvor osobnog postignuća i zadovoljstva. Ovo nije u potpunosti povezano samo s poslom - to je vrijedan stav prema zadacima (primjerice kućanskim poslovima), prenosi portal Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije