Ove tri karakteristične osobine djeca nasljeđuju od očeva

1
Radiosarajevo.ba
Ove tri karakteristične osobine djeca nasljeđuju od očeva
Foto: Pixabay / Ilustracija

Često se pitamo da li roditelji u jednakoj mjeri prenose svoje fizičke i psihološke karakteristike na dijete. Mnogi vjeruju da polovinu gena nasljeđujemo od majke, a polovinu od oca, ali stvari tako ne funkcionišu.

Naime, profesor genetike Dejna Breser na Univerzitetu Feniks ističe da postoje 60 posto veće šanse da "aktivne" osobine naslijedite od oca, prosto jer priroda ima prirodnu sklonost da izrazi te gene.

Breser je izdvojila i tri osobine koje djeca najčešće nasljeđuju od oca, mada to opet nije pravilo.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Četiri najčešće stvari koje djeca nasljeđuju od mame

Četiri najčešće stvari koje djeca nasljeđuju od mame

1. Visina

Za fizički izgled u cjelini najčešće su zaslužni očevi geni, a ne geni majke. Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine, a iako ova karakteristika ima veze i sa majčinim i sa očevim genima, postoje dokazi koji ukazuju na to da geni tate pak igraju veću ulogu u tome.

2. Biološki pol

Ako je neki otac možda razočaran jer nije dobio dječaka ili pak djevojčicu, treba da zna da ovo zavisi od njega - muškarci su odgovorni za pol djeteta. Muškarci daju Y hromosome dječacima i X hromosome djevojčicama. Naučnici ističu da će muški X hromosom i ženski X hromosom dati djevojčicu, a muški Y hromosom i ženski X hromosom dat će djevojčicu. 

Istraživači su otkrili da je odnos polova u porodici pratio očevu, a ne majčinu stranu. Naprimjer, ako je čovjek imao više braće, veća je vjerovatnoća da će njegova djeca biti muška, a ako je imao više sestara, veća je verovatnoća da će imati kćerke. Studija je pokazala da ovo pak ne važi za žene.

Osobina koja otkriva da li je neko natprosječno inteligentan

Osobina koja otkriva da li je neko natprosječno inteligentan

3. Pitanja mentalnog zdravlja

Stariji očevi mogu da prenesu mutirane gene svojoj djeci koja potom dovode do mentalnih bolesti ili problema sa mentalnim zdravljem (hiperaktivnost, bipolarni poremećaj...). Djeca koju su dobili roditelji stariji od 45 godina također mogu imati veće šanse za poteškoće u učenju ili depresivne tendencije.

Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da genetski utjecaj na mentalne poremećaje može da bude slabiji nego što se ranije mislilo. Mentalni poremećaji imaju veze sa genetikom, ali ona iznosi svega 10 do 20 posto u ukupnoj kombinaciji faktora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije