Podrška partnera: Trebaju li očevi biti prisutni na porodu?

0
Radiosarajevo.ba
Podrška partnera: Trebaju li očevi biti prisutni na porodu?
Foto:PrtSc/Facebook / Novorođenče

Potpora koju žena dobiva tokom trudnoće, ali i tokom samog porođaja, oblikuje njezinu trajnu percepciju tog iskustva, a njihovi muževi i budući očevi tu igraju veliku ulogu. Zato već godinama nije ništa čudno kada čujemo da su tate bili prisutni za vrijeme porođaja - no je li to uobičajena praksa i bi li oni trebali biti prisutni?

I dok je kod nas do prije nekoliko desetaka godina ideja da bilo ko iz porodice bude prisutan u sobi za porode bila nečuvena i nije se poticala, od sedamdesetih godina prošlog stoljeća bolnice u SAD-u dopustile su budućim očevima da budu dijelom poroda.

Danas, s porastom svijesti i boljim uvjetima u bolnicama i rađaonicama, mnoge bolnice i poliklinike koje se nalaze u urbanim područjima otvorene su za ideju porođaja uz pomoć partnera.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

[related]https://zena.rtl.hr/bolja-ja/trudnoca-i-majcinstvo/tate-u-radaoni-da-ili-ne-db1db4fc-4ec2-11ed-8ae1-ca20afad07b7/4[/related]

Iako to ovisi od bolnice do bolnice i dok u nekim bolnicama to dopuštaju, a u drugima ne, neki liječnici čak potiču očeve da nakon porođaja prerežu pupčanu vrpcu. Ipak, čak i da bolnica to dozvoljava, takva je odluka prvenstveno na budućim roditeljima i dok god su oboje u redu s tim da tata bude prisutan prilikom poroda, tu nema ništa loše. 

Portal Žena.hr izdvojio je neke od pozitivnih i negativnih stvari kad je u pitanju pratnja na porođaju, ali i nekoliko iskustva očeva koji bili uz svoje partnerice za vrijeme porođaja.

Zašto bi očevi trebali biti u rađaoni?

Brojna iskustva govore da aktivno sudjelovanje i pomoć muškarca tokom poroda ubrzava proces poroda i poboljšava ishod poroda. Uključivanje očeva također promiče pozitivne osjećaje o iskustvu rođenja, jača njegovu očinsku ulogu, ali i porodične veze.

Važno je imati na umu i da je porođaj prekrasan proces donošenja djeteta na svijet, a imati podršku svog supruga u tom trenutku brojnim ženama znači jako puno.

Zašto očevi ne bi trebali biti u rađaoni?

Neki ljudi ne mogu podnijeti bolnice i krv - i u tome nema ništa loše, a i cijelo iskustvo nekima može biti preemotivno. Ovo je jedan od razloga zašto budući očevi možda ne bi trebali biti prisutni za vrijeme poroda, ali je važno da prije toga porazgovaraju sa svojom partnericom.

Ono kada ti je partner podrška na porodu

Ono kada ti je partner podrška na porodu

Ponekad se kod parova može javiti i zabrinutost kako će doživljavati svoju intimu nakon što supruzi svjedoče porodu svoje partnerice - i to je još jedna od tema o kojoj je vrlo važno porazgovarati, međusobno, ali i s liječnikom.

Ispovijesti očeva za vrijeme poroda

"Moja supruga je super zdrava i snažna - bavi se Crossfitom i zvijer je. Ali nikada je nisam vidio da izgleda jače ili ljepše nego kad je rodila našu kćer. Imala je trudove dva dana i bila je tako snažna. Ovo zvuči kao veliki klišej, ali bila mi je jednostavno nevjerojatna".

"Ako ćemo iskreno, nikada ne bih mogao učiniti ono što je učinila moja žena. Porodila se prirodnim putem u vodi. Stalno sam čekao da se predomisli ili odustane od prirodnog plana. Ali nikad nije. Ja bih tražio lijekove već kod prvih trudova, ali ona nije. Žene, čovječe. Žene su čarobne".

"Moja supruga je skoro umrla nakon što je rodila našeg sina. Nikada u životu nisam bio više uplašen. Porođaj je prošao dobro, ali onda je došlo do krvarenja i krvi je bilo posvuda. Gledao sam kako pokušavaju zaustaviti krvarenje, a zatim su suprugu odveli na dilataciju i kiretažu. Shvatio sam da žene mogu umrijeti rađajući djecu. Na kraju je sve dobro završilo i ona i beba su bile dobro, ali nikad neću zaboraviti taj osjećaj mučnine od straha".

"Osjećao sam se tako rastrgano nakon što je beba došla na svijet. Htio sam ostati uz svoju ženu i uvjeriti se da je dobro. Ali također sam želio biti blizu bebe. Mislim da sam samo skakutao naprijed-natrag, a onda mi je žena rekla da budem s bebom. Tada sam shvatio da imam dvije vrste ljubavi. Toliko sam volio svoju ženu, ali sam imao taj nalet ljubavi prema svom djetetu i htio sam ga zaštititi".

"Mislim da sam očekivao da će moja partnerica biti glasnija. Ali gledajući kako to radi, bio sam zadivljen činjenicom koliko je snažna. Bilo je mirno i nekako miroljubivo, a onda se pojavio on! I ja sam samo zurio, misleći 'čovječe, to je moje dijete".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije