Danas je svjetski dan bez grudnjaka

Radiosarajevo.ba
Danas je svjetski dan bez grudnjaka
/ Ilustracija
Svjetski dan bez grudnjaka obilježava se na današnji dan 13. oktobra.

Brojne žene diljem svijeta odbacile su stoga danas svoje grudnjake, a sve u cilju podizanja svijesti o raku dojke u mjesecu posvećenom upravo ovom velikom zdravstvenom problemu.

Podsjetimo mjesec oktobar je mjesec podizanja svijesti o raku dojke, a danas je dan kad bismo sve mi svoje grudnjake trebale ostaviti kod kuće i grudima dati malo slobode te tako pružiti svoju podršku. Zato nemojte zaboraviti na redovne preglede kod doktora. Za početak naučite kako prepoznati simptome te se boriti protiv ove zloćudne bolesti i pružiti podršku svim ženama koje se bore s njom.

Kako uraditi samopregled?

Samopregled dojki treba raditi neposredno poslije menstruacije, odnosno između petog i desetog dana ciklusa. Tada dojke nisu otečene i tada najlakše mogu da se otkriju promjene u obliku i veličini, kao i eventualne kvržice.

  1. Ispred ogledala, u stojećem stavu, ispravljenih ramena i podbočenom položaju ispituju se veličina, oblik i boja dojki, simetričnost oblika dojki, odsustvo oteklina i drugih abnormalnosti
  2. Podignite ruke i potražite iste promjene. Dok ste pred ogledalom, palcem i kažiprstom nježno stisnite bradavice da bi eventualno otkrili sekret. Sekret može biti bjeličaste, žućkaste boje ili sukrvičav.
  3. Sljedeći korak je pregled dojki u ležećem položaju. Desnom rukom opipava se lijeva dojka i obratno. Za opipavanje dojke koristite jagodice ispravljena tri prsta (kažiprst, srednji i domali), koriste se srednje jak pritisak i kružni pokreti prstiju.
  4. Važno je da opipavanjem pokrijete cijele dojke, od ključne kosti do početka stomaka i od jedne do druge pazušne jame.
  5. Pregledanje dojke možete početi od bradavice, krećući se u sve većim koncentričnim krugovima ka spoljašnjim dijelovima dojke.
  6. Od značaja je i da za dijelove dojke neposredno ispod kože primijenite blaži, a za dublje strukture intenzivniji pritisak prstima.
  7. Konačno, pregledajte svoje dojke u stojećem ili sjedećem položaju. Pregledanje je najpogodnije izvršiti nakon tuširanja, kada je koža vlažna i klizava.

Koji je prvi alarm da žena treba odmah da se javi ljekaru?

Svaka nova promjena koju žena napipa u dojci trebala bi biti dodatno klinički i radiološki evaluirana. Ljekaru se odmah obratite ako primijetite:

  1. Neuobičajenu razliku u veličini i obliku dojki
  2. Malu izraslinu ili čvorić na bilo kom dijelu dojke
  3. Jamice na dojci, nabiranje, oteklinu
  4. Da je došlo do promjene položaja ili uvlačenja bradavice
  5. Crvenilo, bolnu osjetljivost, osip, oticanje dojke ili bradavice
  6. Neuobičajen iscjedak iz bradavice

Upamtite: većina čvorića u dojci je dobroćudne prirode!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije