Da li je rad u noćnim smjenama povezan s rakom dojke?

Radiosarajevo.ba
Da li je rad u noćnim smjenama povezan s rakom dojke?
Rad u noćnim smjenama ima malo ili nikakvog učinka na rizik za pojavu raka dojke kod žena, pokazalo je novo istraživanje.

U 2007. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako je rad u noćnim smjenama vjerojatno povezan s rakom dojke, na temelju istraživanja provedenih na životinjama i ljudima, prenosi BBC.

Novo istraživanje vodećih britanskih onkologa koji su proučili podatke o 1,4 miliona žena pokazalo je da nema veza raka dojke i noćnog rada.
 
Kada je međunarodna agencija za istraživanja raka 2007. godine donijela zaključak o postojanju veza zbog toga što smjenski rad ometa biološki ritam postojalo je malo dokaza o rizicima za rak dojke kod ljudi pa je zaključak bio temeljen na životinjskim i laboratorijskim istraživanjima.
 
Rezultati novog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.
 
 U poređenju sa ženama koje nikad nisu radile u noćnim smjenama kod onih koje su imale ponešto noćnih smjena tijekom 20 do 30 godina rada nije uočen povećani rizik od raka dojke.
 
Naučnici su utvrdili da je učestalost raka dojke ista bez obzira jesu li žene ili nisu radile u noćnim smjenama.
 
Prema podacima za Britaniju 14 posto žena radilo je u noćnim smjenama od čega dva posto tokom 20 ili više godina.
 
Ruth Davis sa univerziteta Oxford koja je vodila istraživanje, kaže kako je utvrđeno da žene koje su radile u noćnim smjenama, uključujući dugotrajno, nisu imale veću vjerojatnost za razvoj raka dojke, bilo prema novijim britanskim istraživanjima bilo kad su naučnici kombinirali rezultate iz svih deset istraživanja.
 
"Žene mogu smanjiti rizik za pojavu raka dojke održavanjem zdrave tjelesne težine, smanjivanjem konzumacije alkohola i tjelesnom aktivnošću", kazala je Sarah Williams iz britanskog instituta za istraživanje raka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije