Danas je Međunarodni dan palačinki: Donosimo vam recept naših baka nakon kojeg nećete tražiti drugi

Internacionalni dan palačinki se održava danas, 13. februara, i tim povodom, donosimo vam recepte za najmekanije palačinke.
Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no činjenica je da brojnima zadaje glavobolje.
Mekane, pjenaste i rahle palačinke teško je postići ako nemate dobru tavu i dobar recept. Mi vam donosimo recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji.

Poplavljeni Rajlovac i Bojnik: Pogledajte prizore iz zraka
Sastojci za mekane palačinke:
- 3 jaja
- 2 velike kašike šećera
- 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
- 350 ml mlijeka
- 1 dl mineralne vode
- malo soli
- 2 kašičice ulja
- pola kašičice ruma
Priprema palačinki:
Umutite cijela jaja dok ne postanu pjenasta, a zatim dodajte ulje i mlijeko, dobro promiješajte. Uz stalno miješanje pjenjačom, postepeno dodajte brašno dok ne potrošite cijelu mjericu.
Dodajte prstohvat soli i malo ruma, što će ne samo poboljšati aromu, već i spriječiti prekomjerno upijanje ulja. Ako smjesa bude previše gusta, razrijedite je mineralnom vodom.
Palačinke možete poslužiti s domaćim džemom od jagoda bez šećera i konzervansa, ili s popularnim namazom od lješnjaka.
Za ljubitelje palačinki koji vole eksperimentirati s receptima, predlažemo i variantu bez mlijeka i brašna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.