Da li ste znali koliko često trebamo mijenjati posteljinu ljeti?

0
Radiosarajevo.ba
Da li ste znali koliko često trebamo mijenjati posteljinu ljeti?
Foto: Healthline / Ilustracija

Želite li spavati u čistom i urednom krevetu tokom toplih mjeseci morat ćete češće paliti mašinu za veš. A pametno je kupiti i dodatni komplet posteljine.

Koliko ste se puta oznojili tokom proteklih vrućih dana i noći?

I šta ste onda učinili, jeste li posteljinu zamijenili ili ste je ostavili na krevetu, jer ionako će se osušiti do odlaska na spavanje?

Posteljinu, naravno, treba redovno mijenjati i prati tokom cijele godine.

Treba li taj ritam pojačati ljeti kada se više znojimo, pa je veća vjerojatnost prekomjernog razvoja bakterija i neugodnih mirisa, govori Tonya Harris, stručnjakinja za toksine u okolišu i osnivačica savjetodavnog web sitea „Slightly Greener”.

Koliko često je dovoljno

Općenito se smatra da bi plahte i jastučnice trebalo mijenjati i prati otprilike jednom sedmično, no ljeti bismo to trebali činiti i češće. Za to ima više razloga.

"Kao prvo, više se znojimo, što pogoduje razmnožavanju bakterija i razvijanju nepoželjnih mirisa. Ali možda je i važnije što s vama u kuću ulaze i alergeni, poput peluda, pa završavaju i na vašem krevetu. Češćim pranjem posteljine smanjit ćete broj alergena, uključujući i grinje, koji mogu izazvati neugodne simptome", kaže Tonya.

Ilustracija - undefined

Foto: Healthline: Ilustracija

Zbog toga bi tokom ljeta bilo poželjno promijeniti i oprati plahte i jastučnice svaka tri do četiri dana. To bi bilo dovoljno za držanje bakterija, vonja, grinja i drugih alergena pod kontrolom.

Koristite li gornju plahtu ili tanku deku, trebate je prati jednako često kao i plahte i jastučnice, dodaje Tonya Harris. Ali ako je gornji pokrivač ili prekrivač u navlaci ili je odvojen gornjom plahtom, bit će dovoljno oprati ga svakih četiri do šest sedmica, smatra ona.

Visoke i niske temperature

Uvijek na etiketi provjerite kako se pojedini proizvod pere. Općenito, pamuk se pere na visokim temperaturama, dok drugi materijali mogu zahtijevati drugačije uslove.

"Koristite blagi deterdžent na najvišoj preporučenoj temperaturi, a zatim osušite u sušilici na najnižoj temperaturi. Pomoći će i pokoji dodatni komplet posteljine, kako bi se manje habala od učestalog pranja", savjetuje T. Harris.

Usisavanje i tuširanje

Za dubinsko čišćenje ona preporučuje kvalitetno usisavanje madraca dva ili tri puta godišnje, kako bi se smanjio broj bakterija i alergena.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Nekoliko sati prije usisavanja možete posuti madrac tankim slojem sode bikarbone, što će pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa. Ne zaboravite okrenuti madrac i usisati ga sa svih strana, podsjeća Tonya.

I, naravno, istuširajte se prije odlaska u krevet. Treba li reći da ćete se tako ugodno osvježiti i pritom smanjiti količinu tjelesnih masnoća, znoja, bakterija, nepoželjnih mirisa i alergena koje ćete donijeti na mjesto na kojem spavate, prenosi Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije