Da li je otkriven najveći mit o mršavljenju?

Radiosarajevo.ba
Da li je otkriven najveći mit o mršavljenju?
Ako redovno vježbate nadajući se da će vam to pomoći da izgubite višak kilograma, možda je vaša nada uzaludna.

Naime, Vox je na jednom mjestu okupio više od 60 naučnih istraživanja koja tvrde da vježbanje nije najbolji način da se riješite onih nekoliko kilograma viška.

Naučnik Kevin Hall iz Nacionalnog instituta zdravlja izjavio je da samo po sebi vježbanje nije “alat za mršavljenje”. Dodao je da je, doduše, “vježbanje najbolja stvar, uz prestanak pušenja, koju možete učiniti kako biste popravili zdravlje”.

Postoje tri načina na koje tijelo razgrađuje i troši masti i povećava energiju, a fizička aktivnost je odgovorna za svega 10-30 posto tog procesa.

Drugim riječima, većina masti se razgrađuje tokom dana dok obavljamo svakodnevne poslove ili spavamo.

Prema jednom Hallovom istraživanju, kad bi čovjek težak 90 kilograma trčao pola sata i nastavio unositi jednak broj kalorija u organizam, i to činio cijeli mjesec, izgubio bi svega dva kilograma.

Britanska nacionalna zdravstvena organizacija naglašava pak da je za mršavljenje ključna kombinacija vježbanja i zdrave prehrane.

No Hall je dodao i da se organizam s vremenom navikne na vježbanje i kao rezultat toga se metabolizam usporava i na kraju trošimo manje energije tokom dana.

Najbolji način mršavljenja je, zaključuju navedena istraživanja, da pazimo što jedemo i značajno smanjimo unos šećera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije