Da kuhinja zamiriše na tradiciju: Najbolji recept za njegovo veličanstvo - bosanski lonac

2
Radiosarajevo.ba
Da kuhinja zamiriše na tradiciju: Najbolji recept za njegovo veličanstvo - bosanski lonac
Foto: Coolinarika / Bosanski lonac

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine i kulinarski specijalitet.

Historičari kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima dugu tradiciju, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se spremao kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara. Recept i sastojci bosanskog lonca mogu se u određenoj mjeri razlikovati uglavnom u zavisnosti od regije do regije, ali u svakom slučaju ovo jelo je kombinacija mesa i povrća.

Do današnjih dana jelo je pretrpjelo znatne promjene – prvotno se pripremalo u puno skromnijem izdanju, ali je u osnovi to i danas tipičan složenac, kakav poznaju i ostale kuhinje Mediterana.

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'

Sastojci (za 8 – 10 osoba):

  • 500 – 700 g  junećeg, telećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa - po želji,
  • 1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,
  • 1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,
  • 1/2 kg tikvica,
  • 300 g graška,
  • 4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,
  • 4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,
  • 4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,
  • 3 velike crvene paprike ili babure,
  • 3 paradajza – isječeni na krupne komade,
  • 2 velika peršuna sa sve listovima – isječeni na kolutove,
  • 1 glavica bijelog luka,
  • 1 kašika soli,
  • 1 kašika slatke mljevene paprike,
  • 1 kašičica bibera

Priprema:

Meso isjeći na komade i propržiti s crvenim lukom da dobije šmek i pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.

Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj, ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.

Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:
- Keramička posuda za kuhanje ili kazan
- Količina namirnica – što više to bolje
- Krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje
- Masno meso u dovoljnoj količini

U bosanski lonac neko dodaje i sirće, ali to nije originalni bosanski recept.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije