Čudo od dvije jabuke: Genijalan recept za ukusan kolač koji će oduševiti svakoga

0
Radiosarajevo.ba
Čudo od dvije jabuke: Genijalan recept za ukusan kolač koji će oduševiti svakoga
Screenshot/ Sašina kuhinja / Da li ste probali Čudo od dvije jabuke?

Čudo od dvije jabuke recept za kolač bez glutena koji ćete obožavati, prema recepturi iz Sašine kuhinje.

Izuzetno ukusan i jednostavan kolač bez brašna, kojeg ćete pripremati sigurno više puta. 

Sastojci:

BISKVIT:

Počelo suđenje Vasviji Vidović

Počelo suđenje Vasviji Vidović

  • 100g putera
  • 4 jaja
  • 125g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jabuke (oguliti, naribati)
  • 100 grama mljevenog rogača
  • 100 grama mljevenih oraha
  • prstohvat soli

 GLAZURA OD TAMNE ČOKOLADE I KISELE PAVLAKE:

  • 150g tamne čokolade
  • 150g kisele pavlake (najbolje punomasno s 20% mliječne masti)

 DODATNO POTREBNO:

  • Papir za pečenje
  • oko 30-40g mljevenih oraha za posipanje

Priprema: 

Otopite puter u lončiću, pa sklonite sa strane da se tako hladi barem 10 minuta. Razdijelite 4 jaja na žumanjke i bjelanjke. U žumanjke dodajte šećer s vanilin šećerom pa miksajte snažno dok smjesa na postane svjetla. Dodajte otopljeni puter s početka recepta, promiješajte minutu pa ubacite oguljene i naribane jabuke te opet promiješajte. Odmah se dodaju mljeveni rogač i mljeveni orasi pa opet dobro promiješajte.

U bjelanjke dodajte malo soli i napravite čvrst snijeg od bjelanjaka miksajući snažno najvećom brzinom nekoliko minuta. Dobiveni snijeg od bjelanjaka umješati u prethodnu smjesu pa istresti na kalup 30×20 cm prethodno premazan s malo vode i obložen papirom za pečenje.

Čudo od dvije jabuke se peče odmah u prethodno zagrijanoj pećnici na 170C, 35 minuta s uključenim gornjim i donjim grijačima. SAVJET: Ako ćete peći s uključenim ventilatorom na vrući zrak, pecite pola sata na 160C. Nakon proteka vremena, čudo od dvije jabuke izvadite van i ostavite u kalupu da se tako hladi 20 minuta.

Za to vrijeme napravite glazuru. U loncu zakuhajte malo vode pa sklonite s vatre. Na vrh tog lonca stavite metalnu posudu pa u nju dodajte tamnu čokoladu za kuhanje i kiselu pavlaku. Dobro sve sjedinite i otopite miješajući.

Nakon što se biskvit hladio oko 20 minuta, izvadite ga i okrenite te vratite natrag u kalup. Odmah premažite s glazurom i pospite s malo mljevenih oraha. Čudo od dvije jabuke ostavite da se dobro ohladi barem nekoliko sati u frižideru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije