Čudo od dvije jabuke: Genijalan recept za ukusan kolač koji će oduševiti svakoga
Čudo od dvije jabuke recept za kolač bez glutena koji ćete obožavati, prema recepturi iz Sašine kuhinje.
Izuzetno ukusan i jednostavan kolač bez brašna, kojeg ćete pripremati sigurno više puta.
Sastojci:
BISKVIT:
Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90
- 100g putera
- 4 jaja
- 125g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jabuke (oguliti, naribati)
- 100 grama mljevenog rogača
- 100 grama mljevenih oraha
- prstohvat soli
GLAZURA OD TAMNE ČOKOLADE I KISELE PAVLAKE:
- 150g tamne čokolade
- 150g kisele pavlake (najbolje punomasno s 20% mliječne masti)
DODATNO POTREBNO:
- Papir za pečenje
- oko 30-40g mljevenih oraha za posipanje
Priprema:
Otopite puter u lončiću, pa sklonite sa strane da se tako hladi barem 10 minuta. Razdijelite 4 jaja na žumanjke i bjelanjke. U žumanjke dodajte šećer s vanilin šećerom pa miksajte snažno dok smjesa na postane svjetla. Dodajte otopljeni puter s početka recepta, promiješajte minutu pa ubacite oguljene i naribane jabuke te opet promiješajte. Odmah se dodaju mljeveni rogač i mljeveni orasi pa opet dobro promiješajte.
U bjelanjke dodajte malo soli i napravite čvrst snijeg od bjelanjaka miksajući snažno najvećom brzinom nekoliko minuta. Dobiveni snijeg od bjelanjaka umješati u prethodnu smjesu pa istresti na kalup 30×20 cm prethodno premazan s malo vode i obložen papirom za pečenje.
Čudo od dvije jabuke se peče odmah u prethodno zagrijanoj pećnici na 170C, 35 minuta s uključenim gornjim i donjim grijačima. SAVJET: Ako ćete peći s uključenim ventilatorom na vrući zrak, pecite pola sata na 160C. Nakon proteka vremena, čudo od dvije jabuke izvadite van i ostavite u kalupu da se tako hladi 20 minuta.
Za to vrijeme napravite glazuru. U loncu zakuhajte malo vode pa sklonite s vatre. Na vrh tog lonca stavite metalnu posudu pa u nju dodajte tamnu čokoladu za kuhanje i kiselu pavlaku. Dobro sve sjedinite i otopite miješajući.
Nakon što se biskvit hladio oko 20 minuta, izvadite ga i okrenite te vratite natrag u kalup. Odmah premažite s glazurom i pospite s malo mljevenih oraha. Čudo od dvije jabuke ostavite da se dobro ohladi barem nekoliko sati u frižideru.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.