Čudesna, ukusna, korisna: 5 razloga za dunje

0
Radiosarajevo.ba
Čudesna, ukusna, korisna: 5 razloga za dunje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kada se pomene dunja, obično nam je prva asocijacija džem ili slatko. Međutim, često zaboravljamo koliko je ovo voće korisno za naše zdravlje.

Dunja je bogata antioksidansima i vitaminom C i možete je konzumirati i sirovu.

Stručnjaci ističu ljekovita svojstva dunje:

Razgrađuje masne naslage

Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoća, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele regulišu težinu.

Odlična je za kožu

Zbog velike količine antioksidansa dunja doprinosi održavanju zdrave kože. Obarite košpice od dunja i dobit ćete ljekovitu sluz. Smjesa je odlična za liječenje rana i blagih opekotina.

Pogoduje digestivnom sistemu

Dunje su od pomoći kod liječenja čira na želucu, ali i dijareje i problema sa varenjem.

Čuva srce i popravlja krvnu sliku

Sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalij u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C.

Visok sadržaj željeza u dunji sprječava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.

Plod dunje sadrži antioksidante poput kvercetina, kempferola i rutin. Zbog toga ima protivupalno, antimikrobno, antifungalno, hepatoprotektivno i diuretsko djelovanje.

Jača imuni sistem

Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imunološki sistem, a povoljno utiče i na respiratorne organe, piše Stil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije