Čokoladni kolač s kremastim biskvitom: Savršen spoj okusa i teksture

0
Radiosarajevo.ba
Čokoladni kolač s kremastim biskvitom: Savršen spoj okusa i teksture
Foto: Printscreen/YouTube / Čokoladni kolač

Ovaj kolač je prava poslastica za sve ljubitelje čokolade. Brzo se priprema, a njegov miris će ispuniti vašu kuhinju.

Iako je jednostavan za napraviti, rezultat je izuzetno ukusan desert koji će oduševiti vašu porodicu i prijatelje. Bez obzira na priliku, ovaj kolač je uvijek odličan izbor za sladokusce.

Sastojci:

Biskvit

El Clasico za pamćenje u Džedi: Barcelona preokretom potopila Real i osvojila Superkup Španije

El Clasico za pamćenje u Džedi: Barcelona preokretom potopila Real i osvojila Superkup Španije

  • 4 jaja
  • 10 dkg šećera
  • 20 dkg margarina
  • 10 dkg čokolade za kuhanje
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo

Krema

  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 20 dkg čokolade za kuhanje
  • 1 kašika šećera

Priprema:

Za izradu biskvita potrebno je žumance i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati lagano, ne mikserom).

Peći (u tepsiji cca 20x35cm)  na 180°C oko 20 min ovisi od šporetu provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
 
Za kremu je potrebno slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (lagano miješajući) dok ne provri. Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom.

Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krema, piše coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije