Čine čuda za zdravlje žena: Znate li šta su Kegelove vježbe?

0
Radiosarajevo.ba
Čine čuda za zdravlje žena: Znate li šta su Kegelove vježbe?
Foto: Pexels / Ilustracija / Vježbe

Kegelove vježbe mogu spriječiti ili kontrolirati inkontinenciju.

Osim što jačaju mišiće dna zdjelice, koji podupiru maternicu, mjehur, tanko i debelo crijevo, poznate su po mnogim benefitima koje pružaju ženama, uključujući lakšu pripremu i oporavak od poroda, jače orgazme i još ugodniji seks za njih, ali i za partnera.

Mišići dna zdjelice, koji se aktiviraju ovim vježbama, smješteni su ispod svih unutrašnjih organa, a čak podupiru bebu dok raste unutar maternice. Poznati su i kao "podizači", što znači da, kad se aktiviraju kontrakcijom, tako podižu dno zdjelice.

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Možete ih osjetiti tako da ih stisnete dok pokušavate urinirati. Oni zaustavljaju protok mokraće, a to su isti mišići koji kontroliraju i gibanje crijeva.

No problem nastaje kad ti mišići oslabe - u trudnoći, nakon porođaja, hirurškog zahvata, zbog starenja, prekomjernog naprezanja kod konstipacije ili kroničnoga kašlja i prekomjerne tjelesne težine.

Na sreću, kao i ostali mišići u našem tijelu, mogu se ojačati upravo zahvaljujući Kegelovim vježbama, kao i ostalim vježbama za zdjelicu, koje se najčešće rade na podu. Ako redovno vježbate, rezultate možete očekivati u roku od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, piše portal 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije