Četiri preparata koje ne biste trebali koristiti preko zime u rutini njege svoje kose

0
Radiosarajevo.ba
Četiri preparata koje ne biste trebali koristiti preko zime u rutini njege svoje kose
Foto: Pexels / Frizeri savjetuju

Hladno vrijeme može utjecati na vašu kosu i trebali biste razmisliti o promjeni svoje rutine kako bi ona izgledala sjajno tokom cijele godine.

Postoji mnogo stavki koje možete označiti s popisa obaveza dok traje hladna sezona. Htjet ćete zaštititi svoju kuću od zime i zamijeniti ljetnu garderobu, za početak. Ali, jeste li razmišljali o tome da biste možda trebali promijeniti i način na koji se brinete za svoju kosu?

Hladno vrijeme može utjecati na vašu kosu i trebali biste razmisliti o promjeni svoje rutine kako bi izgledala sjajno tokom cijele godine. Imajući to na umu, iz Best Lifea su razgovarali s tri frizera kako bi dobili njihov uvid u proizvode koje izbjegavaju po hladnom vremenu.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Šampon za dubinsko pranje

Šamponi za pročišćavanje popularno su sredstvo u svijetu njege kose jer s vremena na vrijeme pomažu u pravom dubinskom čišćenju vašeg tjemena. Ali, to će možda morati pričekati do kraja hladnih mjeseci, ako pitate Krystu Biancone, suosnivačicu Amari Salon & Spa i frizerku u Hair by Krysta. "Šamponi za dubinsko pranje vlasišta su preoštri za zimu", upozorava ona, "Uklanjaju prirodna ulja, ostavljajući vaše vlasište suhim i svrbljivim."

Važno upozorenje: 'Premalo pranja može dovesti do opadanja kose'

Važno upozorenje: 'Premalo pranja može dovesti do opadanja kose'

Sprejevi za kosu s morskom soli

Nemojte se brinuti oko pokušaja postizanja savršenih valova tokom zime. Kira Byrd, frizerka i suosnivačica Curl Centric, preporučuje ljudima da izbjegavaju korištenje slanih sprejeva i drugih proizvoda za volumen ili teksturu kada je vani hladno. "Iako ljeti mogu dati sjajnu teksturu na plaži, uzrokovat će previše suhoće kada je kosa tome već sklona", objašnjava Byrd.

Teška ulja

Razmišljate o korištenju teških ulja, putera za kosu ili voskova kako biste spriječili nakupljanje vlage u kosi? I Byrd i Biancone kažu da je to nešto što ne preporučuju. "Ovi proizvodi mogu previše opteretiti kosu", upozorava Byrd. Biancone kaže da ova dodatna težina čini teška ulja, putere za kosu ili voskove lošim proizvodima za upotrebu kada je vani hladno: "Mogu učiniti da vaša kosa izgleda ravno i kruto."

Lak za kosu

Lak za kosu je nešto što mnogi od nas koriste svakodnevno, ali možda ćete ga morati zamijeniti kako zima stigne. "Proizvodi za oblikovanje kose koje manje koristim zimi su lakovi i gelovi za kosu", kaže Lisa Abbey, frizerka i osnivačica tvrtke Flygirl Beauty Brands. To je zato što i lak za kosu i gelovi imaju visok udio alkohola. "Proizvodi s visokim udjelom alkohola isušuju kosu i mogu je učiniti sklonijom oštećenju i lomljenju", objašnjava, "Kad koristite ove proizvode u toplim vremenskim razdobljima, vlaga u zraku pomaže dodati vlagu kosi, što sprječava učinak isušivanja. U hladnijim i sušnijim sezonama, nedostatak vlage u zraku i korištenje ovih proizvoda ostavlja vašu kosu suhom i lomljivom."

Ilustracija
Foto: Instagram: Ilustracija

Općenito, frizeri kažu da je ključno promijeniti proizvode koje koristite tokom zime, jer hladan zrak vani, zajedno sa suhom toplinom u zatvorenom prostoru, mogu stvarno učiniti mnogo štete na kosi, uzrokujući da postane lomljiva i suha.

Vaša kosa treba više vlage na suhom zraku, a na određene proizvode reagirat će drugačije nego ljeti, kaže Biancone. "Ključno je obratiti posebnu pozornost na održavanje vlage kose tokom hladne sezone", kaže Byrd, "Nemojte se bojati promijeniti proizvode prema potrebi."

Dakle, koje biste proizvode trebali koristiti? "Preporučujem dubinske tretmane i maske za vraćanje vlažnosti", kaže Byrd.

Abbey podržava ovu preporuku, govoreći da često savjetuje klijentima da koriste hidratantni regenerator koji se ne ispire prije nanošenja bilo kojeg drugog proizvoda za oblikovanje kose zimi.

"Ovo kosi daje prijeko potrebnu hidrataciju, održava kosu zdravom i eliminira lomljenje, statičnost ili opadanje, te ujednačava poroznost kose, tako da vaši proizvodi za oblikovanje kose djeluju još bolje", objašnjava Abbey. Što se tiče proizvoda za oblikovanje kose, Byrd predlaže korištenje proizvoda na bazi kreme ili seruma jer oni neće isušiti vlas kose.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije