Brzo ublažite žgaravicu uz jednostavan sastojak koji već sigurno imate u kuhinji

1
Radiosarajevo.ba
Brzo ublažite žgaravicu uz jednostavan sastojak koji već sigurno imate u kuhinji
Foto: Freepik / Ilustracija

Soda bikarbona većini je poznata kao sastojak za pečenje i kuhinjske trikove, no njena primjena daleko nadilazi kulinarstvo.

Naučnici sve više proučavaju njezin učinak na probavni sistem, fizičku izdržljivost, pa čak i potencijalnu ulogu u podršci liječenju ozbiljnih bolesti poput raka.

Ublažava žgaravicu i probavne tegobe

Jedna od najčešćih i najpoznatijih primjena sode bikarbone jeste ublažavanje žgaravice, peckanja u prsima koje nastaje zbog vraćanja želučane kiseline u jednjak. Dovoljno je pola čajne kašike sode bikarbone otopiti u čaši vode i popiti nakon jela ili kod pojave simptoma. Neutralizacijom kiseline osjećaj nelagode i pečenja se gotovo trenutno ublažava.

Direktorica TV Slovenije: "Ne možemo stajati na istoj pozornici sa zemljom koja čini genocid u Gazi"

Direktorica TV Slovenije: "Ne možemo stajati na istoj pozornici sa zemljom koja čini genocid u Gazi"

Liječnici, međutim, upozoravaju da se soda bikarbona koristi samo povremeno, jer dugotrajna i prekomjerna upotreba može poremetiti ravnotežu želučanih sokova i izazvati nadutost ili povišenu razinu natrija u krvi.

Pomaže kod fizičke izdržljivosti

Sve češće soda bikarbona nalazi mjesto i u sportskim laboratorijima. Istraživanja pokazuju da može pomoći kod sportova koji zahtijevaju kratke i intenzivne napore, poput trčanja ili biciklizma. Tokom napora mišići proizvode mliječnu kiselinu koja izaziva peckanje i umor, a soda bikarbona može djelovati kao pufer, smanjujući kiselost u mišićima i odgađajući osjećaj iscrpljenosti.

Stručnjaci ipak savjetuju da ovakvu primjenu provodite uz nadzor trenera ili nutricionista, jer prevelika doza može izazvati probavne smetnje.

Kako koristiti sodu bikarbonu:

  • Otopite pola čajne kašike u 2–3 dl vode.
  • Popijte polako, nakon jela ili kod pojave žgaravice.
  • Nemojte prelaziti dvije doze dnevno i ne koristite duže od nekoliko dana zaredom.
  • Osobe s povišenim krvnim pritiskom, bolestima bubrega ili srca trebale bi izbjegavati redovitu primjenu zbog visokog udjela natrija, napominju stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije