Brzo, a ukusno: Neodoljivi voćni kolač
Svi volimo zasladiti poslije ručka, a ovaj kolač brzo će biti gotov.
Toliko je jednostavno da su vam potrebni jedna šolja kojom mjerite, i jedna posuda u kojoj mutite. A rezultat je mekana i ukusna slastica od jagoda.
Sastojci:
-2 jaja
-1 šolja kristal šećera
-1 šolja kisele pavlake
-1/2 šolje ulja
-2 šolje brašna
-1/2 kg jagoda
-2 kašike praška za pecivo
-1 vanilin-šećer
-na vrh noža sol
-prah-šećer za posipanje
I još - po želji jagode za dekoraciju ili jagode za preliv.
Priprema:
1. Jagode operite i očistite pa ostavite da se dobro ocijede. Umutite mikserom jaja sa šećerom i vanil-šećerom. Dodajte malo po malo kisele pavlake i umutite.
2. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i dodajte masu miješajući samo žicom. Dodajte ulje, pomiješajte pa na kraju kratko mutite i mikserom.
3. Pripremite tepsiju s podmazanim i pobrašnjenim peka-papirom. Jagode isijecite - manje na polovine, a veće na deblje kolutove. Sipajte prvu polovinu tijesta, pa poredajte jagode. Prelijte drugom polovinom tijesta, pa stavite ostatak jagoda po površini.
4. Pecite na temperaturi od oko 180 stepeni, između pola sata i 40 minuta.
5. Ostavite da se ohladi pa tek onda izvadite iz tepsije. Kolač sijecite na kocke.
Možete posuti prah-šećerom prije posluženja ili prelivom od jagoda. Preliv napravite tako što ćete u blenderu izmiksati malo jagoda s malo prah šećera.
Kolač možete dodatno dekorisati svježim jagodama, piše Lepaisrecna.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.