Brzinski kolač bez vage i mjerenja: Pripremite ga za 5 minuta, topi se u ustima
Ako vam iznenada dođu gosti ili ukućani zatraže nešto slatko "na brzinu", ovaj kolač je pravo čudo – bez vage, bez mjerenja, bez komplikacija. Sve što vam treba je jedna činija i obična čaša kao mjera.
Radi se o jednostavnom čokoladnom kolaču koji se sprema po principu "smućkaj pa prospi", ali rezultat je više nego impresivan – sočan, bogat i neodoljiv čoko ukus koji obara s nogu.
Sastojci se samo sjedine u jednoj posudi, bez nereda i bez puno truda, a kolač je spreman za pečenje za svega nekoliko minuta. Zbog svoje jednostavnosti i brzine pripreme, ovaj recept već je postao favorit mnogih domaćica.
Hasija Borić pozvala njemačku historičarku u Sarajevo: "Dođite na božićno-bajramske kolače"
Ako volite slatko, a nemate vremena ili volje za komplikovane recepte, ovaj kolač bi mogao postati vaš novi omiljeni desert.
Sastojci
- 3 velika jaja
- 1 čaša oštrog brašna
- 1 čaša kisele pavlake
- pola čaše ulja
- pola čaše šećera
- kakao - pola čaše
- pola kesice praška za pecivo
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta (ili 1 vanilin šećer)
Priprema
Kalup namastite uljem ili maslacem i pospite brašnom. Uključite da se grije rerna na 180 stepeni. U činiji pomiješajte jaja, ulje, pavlaku i vanilu, pa umutite kratko. Potom, ubacite im suhe sastojke (šećer, kakao, prašak za pecivo i brašno) i mutite do jedinstvene smjese oko jedan minut.
Ulijte smjesu u kalup. Pecite oko pola sata ili u zavisnosti od vaše rerne.
Kolač je gotov kad se odvoji od ivice kalupa. Probodite ga čačkalicom, gotov je kad na njoj nema ostataka smjese. Služite sa čokoladnim prelivom ili sladoledom od vanile.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.