Brzi ručak iz lonca koji mnogi vole: Jednostavno jelo od piletine i riže

0
Radiosarajevo.ba
Brzi ručak iz lonca koji mnogi vole: Jednostavno jelo od piletine i riže
Foto: Unspash / Ilustracija

Ovo jednostavno jelo od piletine i riže, priprema se u jednom loncu i obogaćuje karameliziranim kriškama limuna koje dodaju slatkoću i posebnu teksturu.

Kriške limuna kuhaju se u masnoći od mesa dok se pulpa ne otopi, a kora omekša do te mjere da postane jestiva.

Masline i aromatični sušeni origano i bosiljak integrirani su s kremastom rižom, a sve je preliveno sočnim pilećim batacima. Na kraju, svježi peršun i nekoliko kapi svježeg soka od limuna dodaju jelu osvježavajući okus i hrskavost netom prije posluživanja.

VSTV BiH dostavio negativno mišljenje na europske zakone koje je predložila opozicija RS

VSTV BiH dostavio negativno mišljenje na europske zakone koje je predložila opozicija RS

Potrebni sastojci za 4 porcije:

  • 4 pileća batka s kostima i kožom
  • Sol i crni biber 
  • 2 kašikice sušenog origana
  • Mljevena crvena paprika
  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 limuna
  • 180 g maslina, bez koštica, izgnječenih i grubo nasjeckanih
  • 6 režnjeva bijelog luka, mljevenog
  • 1 srednja ljutika ili ½ srednje glavice luka, nasjeckano
  • 400 g riže
  • 950 g pileće juhe
  • ¼ šolje grubo nasjeckanog svježeg peršina, za posluživanje (cca 13 g)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Papirnatim ubrusom lagano tapkajte pileće batake dok se ne posuše sa svih strana. Začinite piletinu s 1 kašikicom soli, bibera i sušenog origana te prstohvatom mljevene crvene paprike.

Vatrostalnu posudu i neki drugi lonac s debelim dnom stavite na srednje jaku vatru i dodajte ulje. Ostavite da se ulje zagrije nekoliko minuta. Zatim u posudu stavite batake s kožom prema dolje i pustite da se lagao dinastaju dok se sami ne odvoje dna lonca, oko 5 minuta. Izvadite iz lonca i ostavite sa strane.

Narežite 1 limun na kriške debljine otprilike 0,5 cm. Dodajte limun u lonac i lagano dinstajte dok se ne karameliziraju i omekšaju, oko 2 minute. Izvadite iz lonca i ostavite sa strane.

U lonac dodajte masline, bijeli luk, ljutiku i po 1 kašikicu soli, bibera i sušenog origana. Kuhajte na srednje jakoj vatri, stružući zapečene komadiće s dna posude, sve dok bijeli luk ne zamiriše, 2 do 3 minute. Pojačajte vatru, dodajte rižu i temeljac u lonac, promiješajte da se sve sjedini, poklopite dok ne zavrije, oko 5 minuta.

Maknite lonac s vatre, dodajte zapečene pileće batake na rižu, s kožom prema gore, a zatim pokrijte pileće batake kriškama limuna. Stavite lonac, poklopljen, u pećnicu i pecite dok riža i piletina nisu potpuno kuhani, 25 do 30 minuta. Poslužite posuto svježim peršinom i preliveno s malo limunova soka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije