Brze i ukusne krofne iz rerne: Savršene za jutarnji užitak ili brzi desert

0
Radiosarajevo.ba
Brze i ukusne krofne iz rerne: Savršene za jutarnji užitak ili brzi desert
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kada pomislimo na krofne, često nam na pamet padnu one pržene u puno ulja, sa sočnim i masnim slojem. Međutim, postoje i sasvim drugačije verzije ove omiljene poslastice koje će vas iznenaditi.

Ove krofne, pečene u rerni, nude zdraviju i manje masnu alternativu, ali bez kompromisa u ukusu. Savršeno su mekane, lagane i savršeno slatke, idealne za uživanje uz jutarnju kafu ili kao brzi desert.

Isprobajte ovaj recept i otkrijte kako možete uživati u krofnama na potpuno nov način.

Liga nacija | Barbarez i Nagelsmann odredili početne sastave za duel u Zenici

Liga nacija | Barbarez i Nagelsmann odredili početne sastave za duel u Zenici

Sastojci: 

  • pola kocke kvasca (30 gr. ili kašičica suhog kvasca)
  • 200 ml. mlijeka (može i voda)
  • 2 kesice vanilin šećera može i aroma
  • 50 gr. šećera
  • 2 jajeta
  • 50 ml. ulja

Priprema:

Izmiješati sve i zamijesiti sa 500-600gr. mekog, bijelog brašna, kada ste dodali brašno ne zaboravite staviti i pola kašičice soli.

Dobro zamijeseno tijesto prekriti i ostaviti na toplom da nadođe. Poslije pola sata ili sat vremena premijesite, razvucite oklagijom i vadite većom čašom ili modlom kolutove.

Na jedan dio kolutova prstima pritiskajući napravite malo udubljenje. Tu stavite fil koji želite, rubove tijesta premažite vodom pa preklopite drugim dijelom tijesta. Pritisnite prstima oko krofne da se dijelovi spoje i potom opet modlom izvadite obruč krofne da bi dobili lijep oblik.

Slažite u tepsiju sa pek papirom, premažite krofne sa umućenim jajetom i ostavite da stoje od 15 – 20 minuta da malo nadođu. Peku se na 180 stepeni oko 30 minuta, zavisi od rerne uglavnom treba da fino porumene. Krofne uvaljajte u prah šećer i uživajte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije