Brza pomoć: Jednodnevni plan koji pomaže kod svih upala

Radiosarajevo.ba
Brza pomoć: Jednodnevni plan koji pomaže kod svih upala
Pixabay / Ilustracija
Razne upale ponekad su rezultat bakterijskih ili virusnih infekcija, a ponekad upalni procesi nastaju kao odgovor našeg imunosnog sustava na stres ili druge zdravstvene probleme.

Bez obzira na to s kakvom upalom imate problema, u ublažvanju i liječenju definitivno će vam pomoći pravilna prehrana.

Pred vama je plan obroka za jednodnevnu dijetu koja sadrži veliku količinu namirnica s anti-upalnim djelovanjem koje mogu brzo smiriti organizam i djelovati direktno na upaljeno područje.

DORUČAK: Napitak za čišćenje
4 dcl vode
1 čajna kašika matcha praha
1 čajna kašika kurkume
¼ čajne kašike đumbira u prahu
1 čajna kašika kokosovog ulja

Priprema: Ručno ili u blenderu dobro povežite sve sastojke. Stavite ih u zdjelu i zagrijte na temperaturi srednje jačine.

RUČAK: Salata od tune

1 manji odrezak svježe tune
pola avokada
3 stabljike celer, sitno nasjeckane
1 manja glavica zelene salate
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar po želji

Priprema: Namažite odrezak tune maslinovim uljem i ispecite na grill tavi ili u prikladnoj zdjeli. Kada je tuna gotova, pustite je da se malo ohladi. Za to vrijeme operite i narežite salatu, celer, kopar i avokado. Prstima raskomadajte tunu na sitnije komadiće i ubacite u pripremljeno povrće. Začinite solju, paprom i maslinovim uljem.

VEČERA: Supa i pečeni karfiol

Sastojci za supu
1.5 l pilećeg temeljca
1 mala šalica nasjeckanog luka
1 mala šalica nasjeckane mrkve
2 manje tikvice narezane na tanke rezance
3 češnja češnjaka, zgnječenog
1 šalica kuhanog pilećeg mesa
2 žlice kokosovog ulja
malo soli
malo naribanog svježeg đumbira

Priprema: Dinstajte luk i mrkvu na kokosovom ulju dok ne omekšaju. Zalijte temeljcem i pustite da zavri. Kada su mrkva i luk dovoljno mekani, ubacite tikvice u supu. S posebnim rezačem možete napraviti i rezance iz svojih tikvica. Naposljetku dodajte zgnječeni bijeli luk, đumbir i kuhanu piletinu, lagano posolite, prokuhajte još pet minuta i maknite s vatre.

Sastojci za pečeni karfiol:
1 glavica karfiola
2 čajne kašike kurkume
2 velike kašike maslinovog ulja
malo soli

Priprema: Glavicu karfiola razdvojite na sitne komade koje potom operite u vodi. Pustite da se karfiol malo procijedi pa je posolite, pospite kurkumom i maslinovim uljem te dobro promiješajte. Rasprostrite cvjetaču na protvan obložen papirom za pečenje te pecite na 180 stupnjeva Celzijevih.

UŽINA ILI MEĐUOBROK: Svježe borovnice

DODATNI SAVJETI:

1. Započnite dan nezaslađenom crnom kafom ili zelenim čajem. Stručnjaci su dokazali da kafa smanjuje CRP, protein povezan s upalama u tijelu. 

2. Izbjegavajte umjetne šećere. Ako je vaša upala rezultat bakterijske infekcije, bakterije koje ju uzrokuju hranit će se unešenim umjetnim šećerima, a vaša upala neće nestati.

3. Odmarajte. Morate pronaći vremena za osamljivanje, san i općeniti odmor jer ćete jedino tako izbaciti iz sebe stres koji potpomaže upalne procese u tijelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije