Jeste li zadovoljni zdravstvenim uslugama i znate li koja su vaša prava

E.B.
Jeste li zadovoljni zdravstvenim uslugama i znate li koja su vaša prava
Građani moraju biti svjesni činjenice da oni finansiraju zdravstvo i da moraju insistirati na dostojanstvenom ophođenju i adekvatnoj zdravstvenoj usluzi, kaže Merima Spahić iz Udruženja za razvoj društva "Kap".

Također navodi kako građani moraju znati da svako ko krši njihova prava u zdravstvenim institucijama, direktno krši zakone ove zemlje jer su prava, obaveze i odgovornosti pacijenata definirani entitetskim zakonima.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba povodom Europskog dana pacijenata koji se obilježava 18. aprila, Spahić ističe kako se građani najčešće žale na kršenje zakona koji se tiču poštovanja pacijentovog vremena i preduge liste čekanja. Pogotovo kada je riječ o bolestima koje ne mogu čekati po šest mjeseci na magnetnu rezonancu ili CT snimak.

"U zakonu je jasno definirano da pacijent može biti stavljen na listu čekanja za određenu vrstu zdravstvenih usluga samo iz razumnih razloga i na razumno vrijeme."

Ono što građani svakako trebaju znati jeste mogućnost podnošenja prigovora i načina na koji to trebaju uraditi, kaže Spahić.

"Važno je informirati građane kako da podnesu prigovor ako smatraju da su im uskraćena prava na zdravstvenu zaštitu ili ako nisu zadovoljni pruženom zdravstvenom uslugom. Prigovor se, prema zakonu, podnosi direktoru zdravstvene ustanove u roku od osam dana najkasnije. Prigovor se podnosi usmenim ili pismenim putem iako praksa pokazuje da je najbolje prigovor podnijeti pismenim putem, i to u dva primjerka. Jedan primjerak se ostavi na protokolu zdravstvene institucije, a drugi identični primjerak pacijent treba ovjeriti na protokolu i zadržati za sebe kao dokaz da je uputio prigovor. Pacijent koji nije zadovoljan odlukom direktora zdravstvene ustanove, ima pravo da zaštitu svojih prava zatraži kod nadležnog ministarstva ili suda, opet pisanim putem."

U Bosni i Hercegovini će danas biti obilježen Europski dan prava pacijenata akcijom dijeljenja informativnih brošura građanima ispred glavnog ulaza u zgradu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od 11 do 13 sati, te dijeljenjem brošura pacijentima ispred Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu od 13 do 15 sati.

Brošure “Moje pravo”, u kojima se navode osnovna zakonska prava pacijenata, dijelit će budući medicinski kadar - studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu, te organizatori događaja udruženje za razvoj društva “Kap”. Osim brošura, građani će moći ispuniti i upitnike o zadovoljstvu uslugama u zdravstvenim institucijama u BiH.

Europski dan prava pacijenata u BiH, udruženje “Kap” je počelo prvi put obilježavati prošle godine u sklopu projekta "Moje pravo" uz podršku Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Ove godine, u sklopu nastavka kampanje “Moje pravo”, 18. aprila 2017. godine, bit će pokrenuta i internet stranica www.najbolji.ba, gdje će građani sve do decembra, moći glasati za najbolje zdravstvene radnike i najbolje zdravstvene institucije u BiH.

Na Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembra 2017. u Sarajevu će biti uručena i priznanja najboljima.

Podsjećamo, prošle godine, za najbolju zdravstvenu ustanovu građani su izabrali Klinički centar u Banjoj Luci i Tuzli, a titulu najboljih zdravstvenih radnika ponijeli su doktori iz Banje Luke i Mostara Aleksandar Guzijan i Alen Humačkić.

Cilj kampanje “Moje pravo” je upoznavanje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima, obavezama i odgovornostima, kako bi se informiranjem dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije