Brza hercegovačka pita bez jufke: Da li ste nekad probali 'kureljaču'?

0
Radiosarajevo.ba
Brza hercegovačka pita bez jufke: Da li ste nekad probali 'kureljaču'?
Foto: Coolinarika / Ilustracija

Hergegovačka pita bez jufke poznatija kao "kureljača" ili "lijena pita" je jednostavno jelo sa krompirom, sirom i brašnom.

Pridjev lijena, ovo jelo je dobilo jer ne zahtjeva puno vremena za pripremu samim time što nije potrebno praviti domaće jufke.

Recept je pronađen na kulinarskom portalu Coolinarika , a korisnica koja je objavila recept kazala je da jelo potiče iz Istočne Hercegovine.

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Također, online se može pronaći nekoliko drugih verzija koje sadrže i luk i jaja, tako da jelo možete prilagoditi vlastitom ukusu i željama.

Sastojci:

  • 4 veća krompira
  • 200 grama fete ili nekog drugog sira za pitu
  • 2 pune  kašike kisele pavlake
  • 20 grama maslaca, 200 gr brašna
  • još brašna za posipanje
  • so po potrebi (zavisi od sira)
  • ulje

Priprema:

Prvo je potrebno oguliti i skuhati krompir. Ocijedite skuhan krompir, pa dodajte pavlaku i maslac, izgnječite i promiješajte da se izjednači. Potom dodajte izgnječen sir i ponovo promiješajte.

Čokoladna torta od samo četiri sastojka postala hit na društvenim mrežama: Gotova za samo 10 minuta

Čokoladna torta od samo četiri sastojka postala hit na društvenim mrežama: Gotova za samo 10 minuta

Lagano dodajite brašno i miješajte varjačom ili rukom. Trebali biste dobiti tijesto koje će se odvajati od posude i mora biti mekano.

U zavisnosti od vrste krompira, moguće da će nekome ko se odluči da radi pitu, trebati manja ili veća količina brašna od one koja je navedena.

Kureljača - pita bez jufki
Foto: Coolinarika: Kureljača - pita bez jufki

Kad ste pripremili tijesto, odvajajte po punu kašiku tijesta i lagano valjajte u oblik kobasice debljine oklagije, na radnu površinu posutu brašnom. U ovom slučaju važi pravilo što više brašna, to bolje.

U podmazanu tepsiju redajte dok ne potrošite tijesto. Budite pažljivi, jer je tijesto jako mekano.

Lagano premažite uljem i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni otprilike 40 minuta.

Osvježavajuća torta s jagodama: Donosimo recept za najkremastiju poslasticu

Osvježavajuća torta s jagodama: Donosimo recept za najkremastiju poslasticu

Navedena smjesa je dovoljna za dvije manje tepsije, prečnika 26 cm.

Kad pitu izvadite iz rerne, ostavite da "odmori" prije posluživanja.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije