Božićna zvijezda: Greška koju radimo svi čim kupimo ovaj cvijet

0
Radiosarajevo.ba
Božićna zvijezda: Greška koju radimo svi čim kupimo ovaj cvijet
Foto: Pixabay / Božićna zvijezda

Božićna zvijezda jedan je od omiljenih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima, ali i zahtjevan cvijet s čijim se potrebama mnogi ne uspiju izboriti, pa svake godine kupuju novi primjerak.

Upravo se zbog toga svake godine iznova raspravlja o načinima brige za ovu crvenu ljepoticu.

Dipl. ing. agr. Jurica Ravenšćak, čiji je OPG najveći hrvatski proizvođač crvenih zvijezda, za portal Zadovoljna odgovara na najvažnija pitanja:

1. BOŽIĆNA ZVIJEZDA MORA SE PRILAGODITI NOVOM DOMU

Prvi savjet odnosi se na trenutak kada ste kupili svoju zvijezdu.

Kad je donesete kući, ona bi trebala proći proces aklimatizacije. Ljudima temperatura u kući bude recimo 23, 24 Celzijeva stepena, a zvijezdu donesu iz auta u kojem je bilo 7, 8 stepeni. Zbog toga je prvo trebaju sat ili dva ostaviti u recimo hodniku da se aklimatizira.

Dakle, treba ju postepeno unositi u kuću, a ne ju najednom iz centra ili tržnice i vrećice gdje je bila na hladnom prebaciti u toplu prostoriju, kaže Ravenščak o prvom potezu koji mnogi krivo naprave.

2. NE SMIJE BITI KOD IZVORA TOPLINE I NA PROPUHU

Druga je bitna stvar da božićna zvijezda ne smije biti kod izvora topline, kao ni na propuhu.

Ova biljka voli vlagu, a u kući je baš i nema, i to se teško može promijeniti, ali na toplinu i propuh može se utjecati, dodaje Ravenščak.

Također, dobro bi bilo da biljku ne selite po vašem domu. Ako je primjerice stavite na stol, dobro bi bilo da tamo i ostane, kaže ovaj agronom.

Jedne će vam se godine, objašnjava, možda dogoditi da odaberete mjesto na kojem će biljka propasti. No iduće godine izabrat ćete drugo mjesto na kojem biljka onda može opstati. U svakom slučaju – kada nađete mjesto koje je dobro za vašu biljku, nemojte ju seliti – božićna zvijezda voli imati svoje mjesto.

Biljka je to koja je dosta zahtjevna, čudna i osjetljiva, smatra Ravenščak. Kako je već spomenuto, ova biljka ne voli biti na mjestu gdje je propuh i gdje se dosta otvaraju i zatvraju vrata, kao ni tamo gdje dosta cirkulira zrak od radijatora ili peći.

Takve stvari je više isušuju i zato joj to ne paše, kaže Ravenšćak.

3. OPREZNO S VODOM

Kada je u pitanju zalijevanje, obično se govori da božićnu zvijezdu treba zalijevati odozdo, međutim agronom kaže da nije greška ni ako se biljci nalije voda u zemlju, u teglu ili ako joj se pošpricaju listovi.

Nije to ništa što će njoj smetati, da ju se lagano poprska, ali nije ni nešto neophodno što mijenja puno toga na njoj, dodaje i napominje da je kod zalijevanja bitno i da voda u tanjuriću ne stoji predugo.

Kad voda stoji u tanjuriću, to je za nju smrt, kaže Ravenščak. Ova biljka naime traži vlagu, ali bolje je češće je zalijevati nego pustiti da voda predugo stoji u tanjuriću.

Ravenščak savjetuje da vodu iz njega ispraznite nakon najviše 5 do 10 minuta, a onda teglu redovito uzimajte s dva prsta u ruke i kad primijetite da je lagana, biljku ponovno zalijte. Puno toga ovisi o vašem osjećaju, a nema tačnog pravila svako koliko je morate zaliti. Nekad će to biti nakon dan, nekad nakon dva...

Božićna zvijezda dosta je zahtjevna, čudna i osjetljiva biljka.

4. KAKO DA BOŽIĆNA ZVIJEZDA OPET POCRVENI

I dok ostatak godine, kad joj je list zelen, može podnijeti puno teže uvjete i biti i na propuhu i na kiši, u periodu dok je crvena božićna je zvijezda najosjetljivija i to trebate imati na umu u ovo predblagdansko vrijeme. Ako budete poštivali pravila, vaša biljka nagradit će vas tako što će potrajati do iduće godine.

Ako se to dogodi, najbolje da se odmah informirate i o tome kako da zvijezda opet pocrveni za iduću blagdansku sezonu.

Njoj treba biti dan kad je vani dan, a noć kad je vani noć, što je u kući nemoguće. Zbog toga trebate imati kutiju kojom ćete je pokrivati kad je vani mrak, i to čim se počne smračivati, čim se počne loviti sumrak, trebate ju pokriti. I to je nešto s čim trebate početi već oko 15. septembra, a onda će već 1. oktobra zvijezda početi dobivati tamniju boju lista", kaže Ravenšćak.

A do Božića će opet biti predivan crveni ukras vašeg blagdanskog doma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije