Biljka koja sprječava gojenje, a raste na svakom koraku

0
Radiosarajevo.ba
Biljka koja sprječava gojenje, a raste na svakom koraku
Foto: Pixabay / Kopriva

Ako se častimo hambugerom i gaziranim pićem, poprilično treba da zapnemo s vježbanjem da bismo neutralisali tu kalorijsku bombu u svom tijelu.

Međutim, šta ako bi samo jedna šoljica čaja mogla to da učini? I to čaja od biljke koju viđamo na sve strane.

Mislimo na koprivu – kako tvrdi nedavna studija objavljena u naučnom časopisu Nutrients, kopriva bi mogla da bude čudotvorna biljka koja sprječava gojenje, prenosi nova.rs.

Kopriva je samonikla jestiva biljka koja u proljeće obilno raste po cijelom svijetu. Njen ekstrakt koristi se u raznim dodacima ishrani, jer je njeno lišće bogato brojnim hranljivim sastojcima, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i karotenoide.

Prema istraživanju grupe naučnika sa Maryland univerziteta, ti listovi mogli bi da postanu i moćno sredstvo u borbi protiv gojaznosti uzrokovane nekvalitetnom ishranom.

Na osnovu prethodnih istraživanja koja su pokazala da ekstrakt koprive može da poboljša nivo šećera u krvi kod miševa, tim predvođen dr. Dajanom N. Obandom, pomislio je da bi hranjenje miševa lišćem biljke koprive moglo zapravo da spriječi njihovo debljanje – čak i ako su se hranili masnom hranom. Testirali su tu teoriju.

Uzeli su 36 miševa i podijelili ih u četiri grupe. Prva je dobijala hranu s niskim udjelom masti tokom 12 nedjelja, druga je u istom periodu uzimala hranu s visokim udjelom masti, a treća je uz hranu s visokim udjelom masti dobijala i koprivu. U četvrtoj grupi miševi su hranjeni s puno masti šest nedjelja, a zatim im je šest nedjelja u ishranu dodavana kopriva.

Kao što se i očekivalo, ishrana s malo masnoća rezultirala je znatno manjim gojenjem i nakupljanjem tjelesne masti nego ishrana s visokim udjelom masti.

Ali, dodatak koprive u trećoj grupi rezultirao je znatno manjim gojenjem i nakupljanjem masti. U četvrtoj grupi gojenje i nakupljanje masti značajno su se usporili nakon što je kopriva uključena u ishranu.

Zaključak koji je uslijedio je da kopriva, kada se jede kao biljka (za razliku od ekstrakta), ima pozitivan učinak na metabolizam, mada još nije precizno objašnjeno zašto, a postoji i realan razlog za nadu da će iste efekte imati i na ljude. Ipak, to će zahtjevati dodatna istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije