Bosiljak: Začin koji biste trebali koristiti svakodnevno

Radiosarajevo.ba
Bosiljak: Začin koji biste trebali koristiti svakodnevno
Pixabay / Bosiljak
Riječ bosiljak potiče od grčke riječi basilikon, što znači kraljevski, čime su drevne kulture izrazile poštovanje prema ovoj biljci.

Kod starih rimljana se govorilo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje je dobio grančicu bosiljka. U Indiji je označavan kao simbol dobrodošlice, a u ajurvedi se neke vrste bosiljka koriste za liječenje dijabetesa, astme, impotencije, kamena u bubregu, neplodnosti i alergija.

Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave ishrane i zdravog načina života, štite tijelo od slobodnih radikala, sprečavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta karcinoma.

Jedan od njih je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprječava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta-karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala, piše Natural Cures And Home Remedies.

U bosiljku ima dosta vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprječava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardiovaskularnog sistema čime djeluje preventivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi posjeduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.

Bosiljak je nezaobilazan začin u kulinarstvu, a odlično se slaže sa velikim brojem jela. Bosiljak uvijek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov ukus. Ako možete da birate, uvijek odaberite svjež bosiljak jer ima jači ukus.

Od bosiljka se može napraviti i jednostavan ledeni desert. Isjeckajte bosiljak i pomješajte s limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom, pa smjesu zamrznite kao kockice leda. Kad se smjesa zamrzne, blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu. Možete napraviti i svježu, ukusnu i višebojnu italijansku salatu od svježeg bosiljka, mocarele i paradajza.

Popijte osvježavajući čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete nasjeckane listove bosiljka preliti vrućom vodom, ostaviti da odstoji osam minuta, a zatim procijediti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije