Dobre i loše strane kafe koje biste trebali znati

Radiosarajevo.ba
Dobre i loše strane kafe koje biste trebali znati
Kafa se još uvijek smatra zdravim napitkom.

Međutim, postoje mnogi ljudi na ovom svijetu koji ne mogu zamisliti niti proći dan bez ovog pića.

Kafa ima visok antioksidans nivo. Također mvože smanjiti rizik od brojnih bolesti. S druge strane, pretjerano konzumiranje može izazvati zdravstvene probleme kao što je poremećaj srčanog ritma i sna.

Očigledno, ima i dobre i loše učinke, te može koristiti vašem tijelu. Kafa sadrži različite antioksidante i hranjive tvari, koju sadrži šoljica vaše kafe: mangan 3%, magnezij 2%, kalij 3%, vitamin B1 (tiamin) 2%, vitamin B2 (riboflavin) 11%, vitamin B3 (Niacin) 2%, vitamin B5 (pantotenska kiselina) 6%, fosfor: 1% i folna kiselina: 1%.

Ovaj napitak je najbogatiji izvor kofeina. Postoje i druga pića koja sadrže kofein, ali nijedan od njih nema tako visok nivo kao kafa. Kofein inhibira vezivanje adenozina za receptor i time sprječava signaliziranje umora u mozgu. Posljedica toga je održavanje povišene aktivnosti neurona, čak i kada su oni energetski iscrpljeni. Na svakodnevnom nivou, osoba ovo doživljava kao stanje budnosti, odsustvo umora i generalno povećanu aktivnost organizma

Kofein i njegovi derivati koji nastaju u organizmu nakon unošenja djeluju i lipolitički – pokreću razlaganje masnih naslaga i trošenje ovih rezervi, pa se kofein nalazi i u mnogim komercijalnim preparatima za mršavljenje. Pokazano je da kod muškaraca kofein smanjuje vjerovatnoću obolijevanja od Parkinsonove bolesti, mada još uvijek nije jasno zašto. Kofein povećava otpornost na fizički i mentalni zamor i povećava kvalitet memorije, a također značajno smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. Zasad nije utvrđen nikakav konkretan efekat na trudnice, premda postoje studije koje sugerišu da konzumiranje većih doza kofeina (200 mg i više) može povećati rizik od pobačaja.  Najizraženije negativno dejstvo kofeina je razvijanje ovisnosti. Redovnom upotrebom kofeina razvija se tzv. neosjetljivost na kofein. Kao i kod nekih drugih psihoaktivnih supstanci, neuzimanje kofeina na redovnoj bazi dovodi do apstinentskog sindroma kod osoba koje su razvile toleranciju na kofein. Osim toga, poznato je da kofein može izazvati smetnje u gastrointestinalnom traktu, jer kofein izaziva lučenje kiselog želučanog soka, što može biti štetno na prazan stomak. Dodatno, pošto opušta glatku muskulaturu, može pogoršati stanje osoba koje već pate od bolesti poput umanjene sposobnosti kontrole analnog sfinktera. Akutna trovanja kofeinom su poznata, uglavnom kao posljedica izlaganju visokim dozama kofeina, mada su smrtni ishodi zabilježeni i pri relativno niskim dozama, od „svega“ 2 g kofeina.

Iako kofein povećava mentalnu aktivnost, pokazano je da utiče negativno na kratkoročnu memoriju i da to dovodi do suženog razmišljanja, prije nego do povećanja opšte kognitivne sposobnosti. Osoba pod dejstvom kofeina može da se koncentriše na jedan kontinuirani tok misli, ali razmišljanje o različitim stvarima umanjuje kvalitet misaonog procesa. Kofein je čak i u malim dozama koje su bezazlene za čovjeka otrovan za druge životinje, naročito pse i insekte. Odavde potiče opasnost za pse koji jedu čokoladu, naročito crnu, koja pored kofeina sadrži teobromin i teofilin, koji su mu slični po osobinama.  Iako postoje i prednosti i mane konzumiranja kafe, ona i dalje ima više pozitivan učinak, a ne negativan efekat. Umjerene dnevne količine konzumiranja mogu vam pomoći u sprječavanju mnogih smrtonosnih bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije