Ispraćamo ramazan: Četiri recepta za pretposljednji iftar

S. Dž.
Ispraćamo ramazan: Četiri recepta za pretposljednji iftar
Pixabay / Ilustracija
Pretposljednji je dan posta.

Muslimani su se mjesec dana suzdržavali od hrane i pića od zore do zalaska sunca.

U Bosni i Hercegovini post je trajao skoro 18 sati što je predstavljalo pravo iskušenje za tijelo.

Stoga su iz MiM-ramazanske sofre predlagali zdrave, ali ukusne recepte za iftarske sofre, koju vam prenosimo i danas za 28. dan posta.

Fojnička čorba

Potrebno:
-200g telećeg mesa
- crni luk
- 2 mrkve
- 3 krompira
- 4 kašike brašna
- 10-ak kockica suhog mesa
- jaje
- 100ml vrhnja za kuhanje ili milerama
- so, biber, peršun
- 1.5 l vode

Priprema:
- Na ulju prodinstati sjeckani crni luk i ostalo povrće
- Dodati teleće meso narezano na kockice
- Kad malo porumeni dodati brašno i suho meso
- Naliti vodu, dodati krompir, začiniti i ostaviti da kuha dok svo povrće ne bude fino kuhano
- Na kraju dodati vrhnje za kuhanje

Empanada

Potrebno:
*fil
- 100ml maslinovog ulja
- 2 crna luka, sitno sjeckana
- 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
- 400-500g patlidžana, narezan na kockice
- 2 paradajza
- 2 svježe crvene paprike, kockice (mogu i pečene crvene paprike)
- 180g tune iz konzerve u salamuri, ocijeđene
- kašičica suhog bosiljka
- kašičica suhe majčine dušice
- 1-2 kašičice soli i bibera po ukusu

Priprema:
- Na ulju propržiti crni luk dok ne omekša i postane staklast.
- Dodati b. luk i papriku, a nakon par minuta i patlidžan.
- Sve zajedno dinstati 10-ak minuta, po potrebi sipati i malo vode da povrće ne zagori.
- Ubaciti paradajz, bosiljak i majčinu dušicu i krčkati oko 20-ak minuta dok sva tečnost ne ispari.
- Posoliti po ukusu
- Skloniti sa vatre.
- Kad se povrće malo ohladi ubaciti dobro ocijeđenu tunjevinu i promiješati.

*tijesto
-7g suhog kvasca
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 2 kašike ulja
- oko 400g brašna
- 250ml tople vode

*premazivanje i posipanje
- mješavina ulja i vode 1:1
- krupna morska so

Priprema:
- Sastojke za tijesto pomiješati i umijesiti fino glatko tijesto
- Ostaviti da odmara oko sahat vremena
- Tijesto premijesiti pa podijeliti na dva dijela
- Jedan dio oklagijom razvući na pobrašnjenoj površini u oblik tepsije
- Prebaciti u tepsiju s pek papirom. Premazati nadjev i prebaciti drugu na isti način razvučenu jufku
- Rubove zavrnuti,izbockati viljuškom te premazati mješavinom ulja i vode
- Peći na 180C oko 35-40min.
- Pečenu je još malo premazati rastvorom ulja i vode te poklopiti da omekša
- Servirati toplo

Iceberg salata

Potrebno:
- Ice berg salata
- 2 paradajza
- 2 manja krastavca
- 20gr rukole
- 2 hladna tvrdo kuhana jaja
- 300g bijelog mesa
- Svježi bosiljak

*preliv za salatu
- 2 pune kašike krem sira
- puna kašika Tartar sosa
- 17 kašika jogurta
- ravna kašičica senfa
- kašičica limunovog soka
- prstohvat suhih začina
- so i biber
+
krutoni, bruskete...

Priprema:
- Bijelo meso isjeći na kockice, posoliti i propržiti na malo ulja, pa ostaviti da se ohladi.
- Iceberg salatu isjeći na krupnije dijelove, krastavac i paradajz po želji, a jaja na krupnije.
- U dubokoj zdjeli redati sastojke ,po želji,preliti umućenim prelivom za salatu, te na kraju dodati krutone


Đul pita

Potrebno:
- 500g kora za pitu
- 300g mljevenih oraha
- 300ml mlijeka
- kesica pudinga od vanile
- 150g maslaca
- kašičica cimeta
- kesica vanilin šećera
- 400g šećera
- limun
- 200ml vode

Priprema:
- Od date količine hladnog mlijeka izdvojiti malo pa razmutiti puding.
- Ostatak staviti na ringlu da se zagrije, kada počne da vri smanjiti temperaturu, staviti razmućeni puding i skuhati.
- Ostaviti da se ohladi pa mikserom umutiti puding sa dodatkom vanilin šećera, cimetom i orasima.
- Maslac rastopiti i poprskati prvu koru, preko staviti drugu koru i poprskati maslacem i uraditi isto i sa trećom korom. Preko staviti četvrtu koru i na polovini premazati pripremljenim filom.
- Kore motati u rolat i rezati na komadiće 2-3cm širine.
- Komadiće redati u nauljenu tepsiju, tako da filovani dijelovi budu dole.
- Peći u u zagrijanoj rerni na 200C oko 20 minuta.
- Posebno skuhati šerbet od šećera, limuna isječenog na kolutove i vode.
- Kuhati 5 minuta.
- Toplu pitu preliti ohlađenom agdom.
- Ostaviti da stoji par sati i upije fino agdu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije