Bosanci obožavaju ovo povrće, a rijetko ko zna da nema ništa bolje za varenje

1
Radiosarajevo.ba
Bosanci obožavaju ovo povrće, a rijetko ko zna da nema ništa bolje za varenje
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Pijaca Markale

Jedan od sigurnih znakova da uskoro stiže ljeto, pored dugih i toplih dana, su i lubenice. Skoro svi ih obožavamo, posebno kada su hladne, jer su pravo slatko osvježenje.

Lubenice imaju znatno manje šećera u poređenju s drugim povrćem, a, osim toga, bogate su vitaminima A, C i E, mineralima i antioksidantima, piše Healthline.

Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Zbog nutrijenata koje sadrži, ima brojne benefite po naše zdravlje, a koje, saznajte u nastavku teksta.

1. Hidrira kožu

Nije tajna da lubenica sadrži veliku koncentraciju vode, zbog čega i djeluje osvježavajuće na organizam. Pritom, vitamini E i C takođe imaju hidratantne prednosti. Dok je vitamin E poznat po svojim impresivnim svojstvima hidratacije, pokazalo se da vitamin C istovremeno smanjuje gubitak vlage. Jednostavno, vitamin E osigurava vlagu, dok vitamin C pomaže da se ona "zaključa" u kožu.

2. Dobar antioksidant

Lubenica je dobar izvor antioksidanata, pre svega vitamina C, vitamina A, beta-karotena, kao i jedinjenja iz grupe karotenoida-likopena.

Ovi snažni antioksidanti neutrališu slobodne radikale, koji mogu da prouzrokuju brojne štetne transformacije.

3. Podstiče varenje

Lubenica ima visok sadržaj vode i takođe sadrži vlakna. Ovi hranljivi sastojci pomažu u održavanju zdravlja crijeva sprječavanjem opstipacije i podstiču pravilnost pokreta crijeva.

4. Ublažava upalu mišića

U studiji iz 2017. godine, sportisti su dva sata prije trčanja polumaratona popili - jedni pola litre placebo soka, drugi istu količinu soka od lubenice sa dodatkom L-citrulina. Oni koji su konzumirali piće lubenice prijavili su manji bol u mišićima 24–72 sata poslije trke.

5. Dobra je za zdravlje srca

Likopen koji sadrži ovaj sjajan crveni plod može vam pomoći u stabilizaciji krvnog pritiska. Također, on može da snizi nivo holesterola i pomaže da naše arterije ostanu zdrave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije