Bolji i od sladoleda: Ovaj bijeli kolač je pravi ljetni hit - bez pečenja i previše truda
Visoke temperature i upaljena rerna mnogima nisu poželjna kombinacija. Međutim, čak i na visokim temperaturama volimo se zasladiti nečim super ukusnim.
U takvim situacijama, kada na visokim temperaturama poželimo pojesti nešto slatko, napravljeno vlastitim rukama, idealna opcija su kolači za koje nije potrebno paliti rernu.
Recept za jedan takav kolač na svom je blogu objavila Nataša Pralica. Radi se kremastom, bijelom kolaču bez pečenja koji je, kaže Nataša, nakon prvog zalogaja teško prestati jesti.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Čak i sladoled zbog ovog kolača pada u drugi plan, a za njegovu izradu bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
Podloga:
- 500 g mljevenog petit keksa
- 200 g margarina ili maslaca
- 200 ml mlijeka
Krema:
- 600 ml mlijeka
- dva pudinga od vanilije
- četiri kašike šećera
- 300 ml vrhnja za šlag
Šlag:
- 150 ml vrhnja za šlag
Dekoracija:
- 150 g bijele čokolade
- 50 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Prvo pripremite kremu da se može hladiti dok radite ostalo. U zdjeli pomiješajte puding od vanilije, šećer i 200 ml mlijeka.
Preostalo mlijeko sipajte u lonac i stavite kuhati. Kada zakipi sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding. Sve zajedno vratite kuhati.
Vruću kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme pripremite podlogu.
Pomoću ove namirnice spriječite stvaranje leda u frižideru i zamrzivaču
U veću zdjelu dodajte mljeveni keks i u sredini napravite udubinu. Nastavite dodavati istopljeni margarin ili maslac i mlijeko. Sastojke pomiješajte, a zatim rukom nastavite sjedinjavati. Pripremljenu smjesu prstima rasporedite na dno kalupa dimenzija 21 x 36 cm. Podlogu stavite u hladnjak dok krema ne bude gotova.
Nakon što se krema ohladila uklonite foliju te ju izradite mikserom. Posebno izmiksajte vrhnje za šlag. Pripremljeni šlag dodajte u kremu i sve sjedinite. Kremu rasporedite preko podloge i stavite u frižider.
Izradite vrhnje za šlag i rasporedite preko kreme i stavite u frižider.
Najbolji recept za kraljicu bajramske trpeze - baklavu!
Za dekoraciju preko bijele čokolade (izlomljene ili u kapljicama) prelijte vrhnje za šlag. Otopite u mikrovalnoj ili na pari, a kada se ohladi rasporedite na kolač.
Sve zajedno vratite u frižider da se kolač stegne i ohladi.
Uživajte.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.