Bolje od ovoga ne može: Počastite se čokoladnim palačincima s jagodama

Radiosarajevo.ba
Bolje od ovoga ne može: Počastite se čokoladnim palačincima s jagodama
Foto: amyinthekitchen.com / Maksimalno iskoristite sezonu jagoda

Maksimalno iskoristite sezonu jagoda i isprobajte ovaj recept za palačinke punjene ovim omiljenim sezonskim voćem. Ove palačinke čokoladnog okusa sadrže kakao i zato se još bolje slažu s slatko-kiselim jagodama, piše zadovoljna.dnevnik.hr. 

Sastojci (za 8-10 palačinki) 

2 jaja

2 velike kašile šećera

1 velika kašika kakaa

1 prstohvat soli

120 grama glatkog brašna

50 grama maslaca

2 dcl mlijeka

1 dcl vode

Sastojci za nadjev 

300 grama jagoda

3 dcl kiselog vrhnja

2 velike kašike šećera

Priprema:

Otopite maslac i rashladite ga malo. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno i kakao. Cijela jaja miksajte ili ručno miješajte sa šećerom i soli. Dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte. Zatim u zdjelu dodajte mješavinu brašna i kakaa, dobro promiješajte i zatim u par navrata dodajte mlijeko i vodu. Dobro promiješajte kako biste se riješili eventualnih grudica. Ostavite smjesu u frižideru na minimalno sat vremena. Smjesu slobodno možete pripremiti i dan prije pečenja.

Odstranite peteljke s jagoda i operite ih. Narežite jagode na manje komade, stavite ih u posudu, posipajte s dvije žlice kašike, dobro pomiješajte i ostavite ih tako oko 30 minuta da puste sok. Nakon toga u jagode dodajte kiselo vrhnje, sjedinite sve i vratite u hladnjak.

Palačinke klasično ispecite na tavi. Kad se palačinke ohlade, u svaku stavite malo nadjeva s jagodama, po želji ih složite u trokut ili klasično smotajte i poslužite. 

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije