Biljke je najbolje uzgajati na balkonu: Poznato i zašto

0
Radiosarajevo.ba
Biljke je najbolje uzgajati na balkonu: Poznato i zašto
Foto: Pexels / Fikus

Ne morate imati vrt niti okućnicu da bi uživali u vlastitim plodovima. Sitno povrće kao i začinsko bilje mogu se jednostavno posaditi i na omanjem balkonu, a uz pažlljivo vertikalno slaganje gredica, i na najmanju površinu stat će dovoljno različitih primjeraka.

Za početnike u uzgoju koji žele na svom balkonu složiti aromatični vrt, ovi brzi praktični savjeti sa Youtubea bit će od pomoći kako bi mogli uživati u svojim plodovima, ali i stvoriti pravu malu oazu za uživanje.

Kupite gotove sadnice, a ne sjeme

Za one koji još nisu sadili, preporuča se započeti s gotovim sadnicama iz rasadnika. To će uštedjeti vrijeme i trud, ali i povećarti šanse dobrog uroda.

Ponovo gori u Dalmaciji: Ispalio signalnu raketu i izazvao požar?

Ponovo gori u Dalmaciji: Ispalio signalnu raketu i izazvao požar?

Birajte sadnice za lokalno podneblje

Bosiljak, menta i ruzmarin bit će dobar odabir za početnike. U svojoj prvoj sezoni ne iskušavajte sadnju egzotičnog začinskog bilja jer zahtjeva više pažnje, a često i posebne uslove ili dodatke.

Odaberite one koje najviše koristite

Da biste spojili ugodno s korisnim, na svoj balkon posadite one biljke koje i inače najčešće koristite kao začine. Tako ćete jednostavno moći ubrati nekoliko listova i dodati u svoje omiljeno jelo. Ovakva je priprema hrane poseban užitak.

Koristite balkonsku ogradu i bočni zid

Iskoristite balkonsku ogradu za stvaranje dodatnog prostora za sadnju tako da na nju objesite sadnice. Na zid možete staviti rešetke na koje se također mogu objesiti male lončanice. Ovakav će balkončić, osim što će dati više plodova, biti i oku ugodan.

Dodajte zeleno povrće i paradajz

Nakon sadnje začinskog bilja, ako želite proširiti svoj jestivi vrt, pokušajte posaditi i neko zeleno povrće kao što je špinat ili zelena salata. Na balkonima odlično uspjevaju i razne sorte malog paradajza, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije