Bezglutenska torta sa jabukama po receptu Jamiea Olivera: Praznična poslastica za sve ukuse

0
Radiosarajevo.ba
Bezglutenska torta sa jabukama po receptu Jamiea Olivera: Praznična poslastica za sve ukuse
Foto: Pexels / Torta

Torta sa jabukama po receptu Jamiea Olivera savršen je izbor za prazničnu trpezu. Ova aromatična i bogata torta, prepuna ukusa začina i voća, oduševiće svakog ljubitelja slatkiša.

Sa kombinacijom sočnih jabuka, sušenih hurmi, orašastih plodova i začina poput cimeta, đumbira i muskatnog oraščića, ova torta je pravo uživanje za sva čula.

Osim što je izuzetno ukusna, ovaj recept je i bezglutenski, što je čini pogodnom i za one koji izbjegavaju gluten. 

Anketa | Politika i u hrani: Trenutno nema kontrole o ostacima pesticida u BiH, evo koji je razlog

Anketa | Politika i u hrani: Trenutno nema kontrole o ostacima pesticida u BiH, evo koji je razlog

Sastojci

  • 225 g putera, sobne temperature, isječenog na kockice, plus dodatak za podmazivanje
  • 450 g jabuka, grubo isjeckanih
  • 200 g hurmi
  • 100 g suhog grožđa
  • 4 velika jajeta
  • 150 g brašna bez glutena, plus jedna kašičica
  • 100 g mljevenih badema
  • 1½ kašike praška za pecivo bez glutena
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
  • ½ kašičice mljevenog đumbira
  • 1 prstohvat muskatnog oraščića
  • 2 kašike oraha
  • 2 kašike smeđeg sitnog šećera

Priprema

Kako biste napravili ovu tortu zagrijte rernu na 180°. Podmažite dno okruglog kalupa za torte prečnika 23 cm i obložiti papirom za pečenje. Maslac isijecite na kockice, a jabuke grubo isjeckajte. Stavite jabuke i puter u blender sa hurmama i polovinom suhog grožđa i blendirajte dok se ne sjedine.

Umutite jaja i jednu trećinu umiješajte u činiju sa mješavinom jabuka. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, bademe, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Narendajte muskatni oraščić. Dodajte trećinu u mješavinu jabuka i izmiješajte, a zatim nastavite sa dodavanjem i miješanjem mješavine jaja i brašna u naizmjeničnim serijama dok se sve ne pomiješa.

Završite tako što ćete da umiješate preostalo suho grožđe, pa sipajte u pripremljen kalup za torte. Pomiješajte orahe, smeđi šećer i dodatnu kašičicu bezglutenskog brašna u činiji i razbacajte po torti.
Pecite 50 do 60 minuta, dok ne porumeni i ne bude pečena.

Ostavite tortu da se hladi u kalupu 10 minuta prije nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Premažite je šlagom i uživajte. Možda ćete željeti da napravite i tortu sa ananasom, u obliku novogodišnje kugle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije