Bezglutenska torta sa jabukama po receptu Jamiea Olivera: Praznična poslastica za sve ukuse
Torta sa jabukama po receptu Jamiea Olivera savršen je izbor za prazničnu trpezu. Ova aromatična i bogata torta, prepuna ukusa začina i voća, oduševiće svakog ljubitelja slatkiša.
Sa kombinacijom sočnih jabuka, sušenih hurmi, orašastih plodova i začina poput cimeta, đumbira i muskatnog oraščića, ova torta je pravo uživanje za sva čula.
Osim što je izuzetno ukusna, ovaj recept je i bezglutenski, što je čini pogodnom i za one koji izbjegavaju gluten.
Anketa | Politika i u hrani: Trenutno nema kontrole o ostacima pesticida u BiH, evo koji je razlog
Sastojci
- 225 g putera, sobne temperature, isječenog na kockice, plus dodatak za podmazivanje
- 450 g jabuka, grubo isjeckanih
- 200 g hurmi
- 100 g suhog grožđa
- 4 velika jajeta
- 150 g brašna bez glutena, plus jedna kašičica
- 100 g mljevenih badema
- 1½ kašike praška za pecivo bez glutena
- 1 kašičica mljevenog cimeta
- ½ kašičice mljevenog đumbira
- 1 prstohvat muskatnog oraščića
- 2 kašike oraha
- 2 kašike smeđeg sitnog šećera
Priprema
Kako biste napravili ovu tortu zagrijte rernu na 180°. Podmažite dno okruglog kalupa za torte prečnika 23 cm i obložiti papirom za pečenje. Maslac isijecite na kockice, a jabuke grubo isjeckajte. Stavite jabuke i puter u blender sa hurmama i polovinom suhog grožđa i blendirajte dok se ne sjedine.
Umutite jaja i jednu trećinu umiješajte u činiju sa mješavinom jabuka. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, bademe, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Narendajte muskatni oraščić. Dodajte trećinu u mješavinu jabuka i izmiješajte, a zatim nastavite sa dodavanjem i miješanjem mješavine jaja i brašna u naizmjeničnim serijama dok se sve ne pomiješa.
Završite tako što ćete da umiješate preostalo suho grožđe, pa sipajte u pripremljen kalup za torte. Pomiješajte orahe, smeđi šećer i dodatnu kašičicu bezglutenskog brašna u činiji i razbacajte po torti.
Pecite 50 do 60 minuta, dok ne porumeni i ne bude pečena.
Ostavite tortu da se hladi u kalupu 10 minuta prije nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Premažite je šlagom i uživajte. Možda ćete željeti da napravite i tortu sa ananasom, u obliku novogodišnje kugle.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.