Bavarska krema kao slatka poslastica za dobar dan: Desert za pamćenje
Bavarsku kremu jednostavno je napraviti, a nevjerojatno je ukusan desert! Kremasta, svilenkasto glatka tekstura koja se topi u ustima sa svakom kašikom, a može se povezati s preljevima različitih okusa, voćem ili raznim dodacima. Savršena je ako želite imati dašak Europskog prvenstva na vašem stolu. Uživajte!
Sastojci:
- 5 kašičica želatine u prahu
- 75 g vode
- 480 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- ¼ kašičice soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije ili paste od mahune vanilije
- 50 g putera
- 360 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Stavite vodu u malu posudu. Uspijte želatinu u prahu u vodu i promiješajte. Ostavite sa strane dok kuhate kremu. U lonac stavite mlijeko i zagrijte na srednjoj/srednje jakoj vatri dok se mlijeko ne počne kipjeti.
Povremeno miješajte kako mlijeko ne bi zagorjelo. U zdjelu stavite žumanjke, šećer, sol i vaniliju. Dobro umutite dok žumanjci ne postanu glatki i počnu blijedjeti. Nakon što se zagrije, maknite mlijeko sa šporeta. Polako ulijevajte pola toplog mlijeka u smjesu od jaja i neprestano miješajte.
Vučić paranoiše: Negira studentske proteste, tvrdi da je sve to zbog Rezolucije o Srebrenici?!
Kada otprilike polovicu mlijeka sjednite sa smjesom od jaja, još jednom sve zajedno umutite da se žumanjci dobro umiješaju te ulijte smjesu u lonac s preostalim mlijekom. Dobro umutiti da se sjedini.
Smanjite vatru na šporetu i vratite lonac na šporet da se krema skuha uz stalno miješanje. Kuhajte dok se ne zgusne. Kada je krema gotova, maknite je s vatre i dodajte maslac i nabujalu želatinu i miješajte dok se oboje potpuno ne otopi u kremi. Ulijte kremu kroz sito u veliku zdjelu.
Pustite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi. Ne stavljajte je u frižider u ovoj fazi jer ne želite da se želatina u kremi stegne.
Umara vas ribanje sira? Pogledajte kako to ova TikTokerka rješava
Povremeno promiješajte kremu kako biste bili sigurni da se ravnomjerno hladi. Dok se krema hladi, pripremite kalupe. Ovaj recept je za 7-8 šolja bavarske kreme. Lagano premažite puterom kalupe. Ostavite sa strane dok krema ne bude gotova.
Kad se krema ohladi na gotovo sobnu temperaturu, počnite tući vrhnje za šlag. Dodajte otprilike četvrtinu tučenog vrhnja u kremu sobne temperature. Umiješajte ga pjenjačom. Zatim dodajte ostatak tučenog vrhnja i lagano ga miješajte dok više ne bude bijelih mrlja u smjesi.
Smjesu ulijte u pripremljene kalupe i prekrijte plastičnom folijom. Stavite u frižider da se ohladi najmanje 4 sata, najbolje preko noći. Poslužite je samu ili s umakom i voćem po želji, piše Večernji List.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.