Ako želite ravan stomak, ovo je jedino voće koje biste trebali jesti ujutro

0
Radiosarajevo.ba
Ako želite ravan stomak, ovo je jedino voće koje biste trebali jesti ujutro
Foto: M.Š./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Realno, ne postoji namirnica koja će istopiti sve masnoće na trbuhu i pružiti vam tijelo iz snova.

Jedini način da se dođe do velikih promjena je da radite male promjene u prehrani tako da uvodite namirnice koje su pune nutrijenata i koje će vam dati dovoljno energije u danu da odradite sve zadatke, ali i da ne osjećate glad.

Neke su namirnice bolje od drugih, a voće je posebno poznato po tome da će zaustaviti osjećaj gladi i poboljšati probavu.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Ponekad se o bananama govori kao o namirnici koja ima puno kalorija, ali se radi o najboljoj namirnici koju možete uvrstiti u doručak kako bi vam pomogla da izgubite višak kilograma.

Kako su pune vlakana, one mogu olakšati simptome zatvora, a svi znamo da je upravo on odgovoran za nadutost. Kako je puna kalija, pomoći će bubrezima da izbacuju previše vode i soli iz organizma i tako pomoći ako vas muči zatvor. A znamo i da vlakna pomažu bržem mršavljenju.

Bogate pektinom i otpornim škrobom, mogu kontrolirati šećer u krvi nakon obroka i smanjiti osjećaj gladi.

Uz to imaju niske vrijednosti glikemijskog indeksa, pa je vrijednost oko 30 za zelene banane, a oko 60 za one zrele, a to znači da neće uzrokovati skakanje šećera u krvi nakon što ju pojedete. Ovo se i ne odnosi na osobe s dijabetesom koje ne bi trebale jesti puno zrelih banana, a ako to čine moraju pratiti svoje stanje. Vlakna koja se nalaze u banani će sigurno poboljšati probavu.

Banane sadrže vitamine A, B6, C, i E. Osim toga, sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija, fosfora i selena. Kalcij i magnezij trebamo za čvrste kosti i sprječavanje nesanice. Istraživanja su pokazala da je selen povezan sa sprječavanjem karcinom i probleme sa štitnjačom. Kalij je neophodan za funkcioniranje kako ljudskih, tako i biljnih te životinjskih stanica.

Ako ih pojedete ujutro one će dati energiju za cijelo jutro i bez muke ćete dočekati drugi obrok. Vlakna u banani se nešto duže probavljaju pa ćete puno lakše izbjegavati grickalice, navodi se na stranicama Medical News Today.

“Banane su na lošem glasu radi šećera no i dalje su iznimno dobra namirnica jer se radi o prirodnom šećeru a ne dodanom", navodi Charlotte Martin, nutricionistica.

Možda ste od onih koji ujutro baš vole jesti slatko, u tom slučaju je banana puno bolji odabir od krafne. U svakom slučaju ako želite na dijetu, voće i povrće bi trebalo biti uvijek na tanjuru ujutro jer će pokrenuti probavu a i zasititi vas na dulje vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije