Ako ovo primijetite hitno posjetite doktora: Može ukazivati na jako ozbiljne probleme

0
Radiosarajevo.ba
Ako ovo primijetite hitno posjetite doktora: Može ukazivati na jako ozbiljne probleme
Foto: Pexels / Stomatolog

Promjene u boji sluznice u ustima, poput žutih nijansi na nepcu, mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme.

Stručnjaci naglašavaju važnost redovnog pregleda usne šupljine kako bi se rano uočile moguće nepravilnosti i pravovremeno reagiralo na potencijalne prijetnje.

Prema Eleeshi Lockett s Healthline-a, specijalistici za prehranu i zdravlje, promjene u boji nepca su obično bezopasne, ali je žuta boja nepca razlog za dodatnu pažnju. "Iako većina uzroka žutog nepca nije ozbiljna, postoje stanja poput žutice, specifičnih infekcija ili raka usne šupljine koja zahtijevaju medicinsku intervenciju", objašnjava Lockett.

Nesreća u Austriji: Povrijeđena državljanka BiH u sudaru sa vozom

Nesreća u Austriji: Povrijeđena državljanka BiH u sudaru sa vozom

Ako primijetite da boje u usnoj šupljini izazivaju zabrinutost ili sumnju, preporučuje se konzultacija s doktorom. Posebnu pažnju treba obratiti na slučajeve kada se žuta boja pojavljuje u kombinaciji s bijelim ili sivim područjima, što može ukazivati na leukoplakiju, stanje koje povećava rizik od razvoja raka usne šupljine.

S druge strane, žuta boja može također ukazivati na loše navike u oralnoj higijeni ili na korištenje nikotina. Žutost u grlu, uz bol, često ukazuje na bakterijske infekcije kao što su upala grla ili faringitis, koje se obično liječe antibioticima.

Na koje zdravstvene probleme upućuju promjene na noktima? Doktori naveli nekoliko stvari

Na koje zdravstvene probleme upućuju promjene na noktima? Doktori naveli nekoliko stvari

Obratite pažnju

Preporuka za poboljšanje oralne higijene uključuje redovito pranje zuba, korištenje konca, posjete stomatologu, izbjegavanje duhana i odabir tekućina za ispiranje usta bez oksidirajućih sastojaka, savjetuje Lockett.

Dr. Lawrence Cunningham iz UK Care Guide dodaje da određene promjene na jeziku mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme. "Na primjer, intenzivno crven jezik može biti znak upale ili povišene temperature, dok debela bijela prevlaka može signalizirati gljivičnu infekciju poput oralnog soora. Također, gladak i sjajan jezik može upućivati na nedostatak hranjivih tvari, posebno vitamina B12 ili željeza", objašnjava Cunningham.

On također napominje da male ranice i čirevi na jeziku mogu biti upozoravajući znakovi ozbiljnih stanja, uključujući rak usne šupljine, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije