Ako ostajete duže budni, mogli biste prije umrijeti

Radiosarajevo.ba
Ako ostajete duže budni, mogli biste prije umrijeti
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Naučni časopis Chronobiology International objavio je studiju koja pokazuje kako je mnogo nezdravije biti "noćna sova" od jutarnjeg tipa osobe. 

Ako često i dugo ostajete budni, veće su šanse da dobijete dijabetes, razvijete psihološku bolest i ranije umrete.

Uz to tu je i prijetnja neuroloških poremećaja. Naučnici su napravili istraživanje na 433.268 odraslih osoba u Velikoj Britaniji tokom šest i po godina.

Sudionici su se morali svrstati u jednu od četiri kategorije - "definitivno jutarnja osoba", "više jutarnja nego noćna osoba", "više noćna nego jutarnja osoba", "više noćna nego jutarnja osoba".

Tokom  istraživanja umrlo je više od 10.000 sudionika, a naučnici su shvatili da je umrlo 10 posto više onih koji su se izjasnili kao "definitivno noćni tipovi".

"Osobe koje vole ostajati duže budne, više rade po noći i teže se ustaju imaju lošije zdravstvene profile, uključujući dijabetes i probleme sa srcem. No, ovo je tek početak takvog istraživanja", rekla je Kristen Knutson, profesorica neurologije i jedna od ko-autorica studije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije