Ako na ovaj način kuhate ručak mogli biste ugroziti zdravlje: Posebno su na udaru pluća

0
Radiosarajevo.ba
Ako na ovaj način kuhate ručak mogli biste ugroziti zdravlje: Posebno su na udaru pluća
Foto: Pexels / Ilustracija/Kuhanje

Kada razmišljamo o prženju hrane, najčešće brinemo o zdravlju srca i holesterolu. Ali, novo istraživanje pokazuje da popularni doručci poput prženih jaja, kobasica i slanine mogu biti ozbiljno opasni za pluća, posebno  ako ih kuhate kod kuće.

Naučnici sa Univerziteta British Columbia otkrili su da prženje određene hrane oslobađa iste vrste zagađivača koji su prisutni u zagađenom zraku u velikim gradovima, a koji su poznati po povećanju rizika od plućnih bolesti. Prijašnja istraživanja pokazala su da izloženost emisijama tokom kuhanja može uzrokovati hronične bolesti među kuharima, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da slični spojevi nastaju i u domaćim kuhinjama.

Istraživanje je analiziralo emisije i hemijske spojeve proizvedene prženjem uobičajenih obroka, uključujući palačinke, pržene brokula i povrtne stir-fry kombinacije. Naučnici su pomoću posebnog alata zvanog impinger, koji prikuplja hemijske spojeve iz zraka, mjerili emisije nastale prženjem.

Ana Brnabić tvrdi da je predsjednik Srbije u smrtnoj opasnosti

Ana Brnabić tvrdi da je predsjednik Srbije u smrtnoj opasnosti

Prilikom analize emisija, istraživači su otkrili da se prženjem proizvode ugljični aerosoli, male čestice ili kapljice tečnosti u zraku, poznati kao BrCOA. Nakon što su ti aerosoli bili izloženi svjetlu, rezultati su pokazali da su proizveli štetni spoj nazvan singlet kisik.

Singlet kisik je visoko reaktivan spoj koji može uzrokovati oštećenje pluća i doprinijeti razvoju raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Štoviše, istraživači su otkrili da singlet kisik, osim što se formira tijekom kuhanja, može ostati u zraku dugo nakon što ste pojeli, što znači da kvaliteta zraka u vašem domu može dugoročno patiti.

Nikada ne pravite jela sa paradajzom u ovim šerpama: Evo zašto

Nikada ne pravite jela sa paradajzom u ovim šerpama: Evo zašto

Dok se studija usredotočila na domaće kuhinje, njeni rezultati sugerišu da bi loše prozračen prostor mogao imati veće koncentracije ovog opasnog spoja. Da bi smanjili rizik, istraživači preporučuju korištenje ventilacijskih sistema, otvaranje prozora kako bi se osigurao svjež zrak i korištenje filtera zraka u kuhinji. Također, prženje na ulju s visokim pragom izgaranja, poput avokadovog ulja, može pomoći u smanjenju unutrašnjeg zagađenja.

Iako je ovo tek početak istraživanja, važno je osvijestiti da način na koji kuhamo može imati utjecaj na naše zdravlje. Ove informacije mogu potaknuti daljnja istraživanja kako bi se dublje razumjelo kakav učinak kemijski spojevi nastali kuhanjem imaju na ljude. Studija je objavljena u časopisu Environmental Science: Atmospheres, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije