Ako imate suhu kožu, ova tri vitamina će riješiti sve vaše probleme

0
Radiosarajevo.ba
Ako imate suhu kožu, ova tri vitamina će riješiti sve vaše probleme
Foto: Pexels / Ilustracija / Njega kože

Mnoge žene bore se s problemom suhe kože, a uzrok može biti nedostatak određenih vitamina. Nekada se čak usprkos redovnoj hidrataciji ne možemo riješiti problema suhe kože na koju mogu uticati brojni faktori.

Vitamini u velikoj mjeri omogućuju da naše tijelo funkcioniše na pravi način pa tako jednim dijelom imaju utjecaja i na problem suhe kože. Svi vitamini važni su za naš organizam, ali određeni imaju veći utjicaj na ponašanje i izgled kože.

Vitamin E

Vitamin E izvlači vlagu iz zraka u kožu i sprječava je da se isuši. Ovo je posebno pogodno za one koji žive u hladnim i suhim područjima. Još jedna sjajna karakteristika ovog vitamina jest to što je antioksidans i pomaže u zaštiti kože. Vitamin E je rastvorljiv u mastima i može se naći u namirnicama poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenki, žitarica i morskih plodova.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Vitamin D

Vitamin D je još jedan važan vitamin rastvorljiv u mastima koji se bori protiv suhe kože. Istraživanja pokazuju da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u krvi i niske vlažnosti kože. Namirnice koje sadrže vitamin D su losos, tuna, sardine, jetrica, obogaćeni mliječni proizvodi, soja i kelj. No najbolji način da dobijete vitamin D je kroz sunčevu svjetlost.

Prejeli ste se? Ovaj napitak vam može pomoći

Prejeli ste se? Ovaj napitak vam može pomoći

Vitamin C

Još jedan vitamin koji pomaže kod problema suhe kože je vitamin C ili askorbinska kiselina. Ovaj vitamin koji se u izobilju nalazi u agrumima, paradajzu i zelenom lišću pomaže u proizvodnji kolagena i štiti kožnu barijeru od gubitka vode, prenosi Story.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije