Koža vam može biti suha radi ovih grešaka pri tuširanju

Radiosarajevo.ba
Koža vam može biti suha radi ovih grešaka pri tuširanju
Foto: Pexels / Ilustracija

Dugotrajno tuširanje vrućom vodom jedan je od najljepših rituala, no sami proces može nam uzrokovati dubinsko isušivanje kože. Dermatolozi se slažu u činjenici da nekoliko standardnih faktora utiče na ubrzavanje pojave suhe kože te se isušenost može spriječiti na jednostavan način.

„Postoje neke stalne greške koje ljudi ponavljaju“, komentirao je dermatolog Dhaval Bhanusali za wellandgood.com. Jedno od čestih je pretjerano korištenje gelova za tuširanje koji sadrže intenzivne aktivne sastojke.

Kao zamjenu predlaže formule koje vlaže kožu ili čistače bez sapuna.

Smanjite temperaturu vode tijekom tuširanja.

„Problem s vrućom vodom je da zapravo isušuje kožu, iako daje odličan osjećaj kad je vani hladno. Može uzrokovati crvenilo i iritaciju kože, koji onda mogu dovesti do većih problema. Ako vidite paru u kupaonici, to je znak da je voda prevruća te da morate smanjiti temperaturu vode“, predlaže Bhanusali.

Skratite vrijeme tuširanja. Ne samo da ćete time smanjiti potrošnu vode, već ćete i spasiti svoju kožu.

„Pokušajte skratiti vrijeme na manje od deset minuta, od ulaska do sušenja. Sve duže od toga čini vam više štete nego koristi“, tumači Bhanusali.

Trebalo bi paziti i na piling, jer pretjerano korištenje skida sloj sebuma te iritira kožu. Najbolji je pristup manje je više, odnosno koristiti te jače formule po potrebi, kad vidite da koži to treba. Bhanusali također predlaže izbjegavanje korištenja suhih spužvi tijekom zime.

„Nanosite kremu za tijelo prije brisanja, na taj način sastojci će zaključati vlagu u vašoj koži i ona će biti mekana i ugodna tijekom čitavog dana, bez obzira na vrijeme“, istaknuo je dermatolog Joshua Zeichner. Navedeni rituali i smjernice zaštitit će kožu tijela te je učiniti sigurnom od perutanja i pretjeranog isušivanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije