Akademija nauka i umjetnosti BiH obilježava Svjetski dan srca  

0
Radiosarajevo.ba
Akademija nauka i umjetnosti BiH obilježava Svjetski dan srca  
Foto: Privatni album / Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević na promocije publikacije

Svjetska kardiološka federacija svake godine u cijelom svijetu 29. septembra obilježava godišnjicu Svjetskog dana srca.

Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnost Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjednicom Odbora, akademkinjom prof. dr. Senkom Mesihović-Dinarević već 13 godina uspješno obilježava ovaj dan.

Ove godine u čast ovom danu bit će održano javno predavanje prof. dr. Aide Ramić-Čatak na temu „Prevencija i nadzor kardiovaskularnih bolesti iz ugla javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini“.

Peta Škola „EKG u praksi“: Prof. dr. Mesihović-Dinarević o opasnostima bolestima srca kod djece

Peta Škola „EKG u praksi“: Prof. dr. Mesihović-Dinarević o opasnostima bolestima srca kod djece

U okviru predavanja biće obuhvaćeni trendovi kardiovaskularnih bolesti (KVB) na globalnom i regionalnom nivou, kao i situacija u Bosni i Hercegovini, sa osvrtom na mehanizme prevencije i nadzora KVB kroz preporuke sadržane u aktuelnim KVB vodičima i dokumentima Svjetske zdravstvene organizacije”, saopćeno je iz Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Također, predavanje će obuhvatiti prikaz aktulenih strateških dokumenata i KVB smjernica i vodiča u Bosni i Hercegovini, s definiranjem prijedloga za njihovo unapređenje. Predavanje će završiti osvrtom na tematsku orijentaciju obilježavanja Svjetskog dana srca prethodnih godina sa fokusom na 2022. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije