9 stvari koje ne biste trebalo da govorite ili radite osobi koja boluje od nečega

Radiosarajevo.ba
9 stvari koje ne biste trebalo da govorite ili radite osobi koja boluje od nečega
Foto: Instagram / Brankica Raković

Nemojte se tako odnositi prema bolesnim ljudima.

Piše: Brankica Raković

1. Nemojte ljude s rakom posmatrati kao one koji umiru. Ne umiremo. Borimo se. I vaš sahranjujući pogled nam nikako ne pomaže.

2. Ne, rak nisam dobila jer sam ga “privukla”, nije došao iz moje glave, nisam JA kriva jer sam ga dobila. Desio mi se. Bolje meni nego nekom koga volim.

3. Ćelavi ljudi su lijepi ljudi. Nisu čudni, nisu zarazni, nisu jadni, nisu ništa od tog što stane u taj jadni pogled u ćelavu glavu. ČETIRI puta mi je otpadala kosa. To je dovoljno stresa, ne treba nijednoj ćelavoj osobi još i to čuđenje kad se usudi izaći ćelava napolje.

4. Nema tih riječi koje pomažu kad se razboliš. Jer svi ponavljaju isto. Vjerujte mi na riječ. Sve je to iz dobrih namjera, znam. Ali nemojte se gađati floskulama tek da biste nešto rekli. Uradite nešto. Pomozite. Odmijenite. Obradujte. Budite tu. Samo ne filozofirajte.

5. Ne postoji način da vam neko prepriča kako se osjeća dok prolazi kroz tu svu neizvjesnost. Zato nemojte ni insistirati. Prije nego dođete do osobe s rakom SMISLITE (stvarno!) neke zanimljive teme, zanimljive ljude, nešto od čega se osmijehneš, nešto što ti pomogne da skontaš da je, jbg, život lijep.

6. Nemojte osobu koja prolazi kroz terapiju pitati ŠTA SI TI TO PRIMALA? Šta imaš od toga? Poznaješ sastav? Znaš kako to djeluje? Nečem će ta info poslužiti? Neće. Znaš i sam(a). Primala, isprimala, dabogda nikad više ne primala.

7. Rak je MOJA stvar. I MOJA stvar je kako ću se nositi s njim. Ako osoba ćuti, ne tjeraj je da priča o tome. Ako osoba piše o tome, podrži je. Ako ima bilo koji drugi način nošenja s situacijom na SVOJ način – bravo. Svaki način je super način.

8. Niko od nas nije heroj. Niko od nas nije tražio da se bori. Niko od nas nije tražio da ostane bez ovoga ili onoga, bez stvari koje su nenadoknadive. Mi smo, eto, drugačije prošli u dijeljenju karata. I pobijedićemo.

9. Radujte se svakom novom danu s osobom koja je bolesna, a onda i s osobom koja dobije nalaz da govneta više nema. Neka vaša radost bude zarazna, neka sija, neka pršti. Neka svaka ta osoba zna da je važna, potrebna i nečija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije