5 razloga zbog kojih treba jesti kakao

Radiosarajevo.ba
5 razloga zbog kojih treba jesti kakao

Kakao je plod vazdazelenog stabla kakaovca (Theobroma cacao), koji potječe iz tropskih područja Južne Amerike, naročito oko toka rijeke Amazone. Danas se uzgaja u vlažnim klimama s redovnim padavinama, a naročito u području Anda na visini od 200 do 400 metara nadmorske visine.

Jedan je od najvažnijih sastojaka u proizvodnji čokolade, te se nameće kao nezaobilazno sredstvo u pripremi slastica. U svom sirovom ili praškastom obliku iznimno je gorak, a sadrži više od 300 različitih tvari koje blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog organizma.

Ilustracija - undefined

Pixabay: Ilustracija

Izvrstan je izvor željeza, mangana, cinka i kroma, a sadrži i nešto vitamina C. Odličan je izvor brojnih antioksidansa, osobito polifenola, koji pomlađuju, štite organizam od utjecaja slobodnih radikala te nekih vrsta raka.

5 RAZLOGA ZA UŽIVANJE U KAKAU:

1. Kakao pomaže u regulaciji razine šećera i holesterola u krvi.

2. Ovaj kraljevski prah uravnotežuje i krvni pritisak te štiti organizam od bolesti krvožilnog sistema.

3. Potiče bolju koncentraciju i pamćenje pa se osobito preporučuje njegova konzumacija tokom učenja za ispite ili za vrijeme napornih poslovnih pregovora.

4. Smanjuje negativne posljedice svakodnevnog stresa.

5. Kakao potiče lučenje hormona sreće – serotonina, pa vam učinkovito poboljšava raspoloženje.

Imajte na umu da ćete pozitivne učinke ove hrane bogova uživati samo ako konzumirate kvalitetan kakao prah s taman toliko sladila da ne izazove šok za organizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije