Afrika / Zbog velikih proizvođača čokolade nestaju prašume, kakao kupuju ilegalno

14. 09. 2017. u 09:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Svjetska čokoladna industrija kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi, gdje se šume krče radi proizvodnje kakaa, piše Guardian.

Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu, Mondelezu i drugim velikim kompanijama, kupuje proizvode nelegalno uzgajane u zaštićenim oblastima Obale Slonovače, gdje su površine pod prašumama smanjene za više od 80 posto od 1960. godine.

Nelegalni kakao se u lancu snabdijevanja miješa s "čistim" zrnima, što znači da bi Mars čokoladice ili Milka čokolade mogle sadržati "prljavi" kakao, pošto više od 40 posto kakaoa u svijetu dolazi iz Obale Slonovače, navodi Guardian, prenosi Beta.

U tekstu se navodi da su novinari lista putovali Obalom Slonovače i zabilježili račišćavanje prašuma radi plantaža kakaoa - sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebalo da budu zaštićeni, dok zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine primaju mito da ne kontrolišu snabdijevanje kompanija koje ne interesuje porijeklo kakaa.

U zahtjevu Guardiana za komentar, Mars, Mondelez i Nestle, kao i trgovci Cargill i Barry Callebaut nisu negirali optužbe da je kakao zasađen sa obešumljenih površina prošao kroz njihov lanac snabdijevanja, mada svi navode da rade naporno da u njihovim proizvodima ne bude "prljavog" kakaoa.

Oko 70 posto svjetskog kakaoa proizvodi oko dva miliona poljoprivrednika u pojasu od Sierra Leonea do Kameruna, ali su Obala Slonovače i Gana dva najveća svjetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve deforestacije.

Obala Slonovače najbrže među afričkim zemljama gubi šumske površine - sada je manje od četiri posto zemlje pod prašumom, dok je nekada bila četvrtina.

Sve veća potražnja u svijetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne preduzme, do 2030. više neće biti šume u Obali Slonovače, navela je ekološka organizacija Moćna Zemlja (Mighty Earth) koja je objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade.

Naučnici kažu da je kakao čudovište koje će samo sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje sijeku i spaljuju, pošto njihova sjenka štiti biljke kakaoa tokom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije zbog krčenja šuma.

Velike kompanije su navele da su svjesne problema deforestacije radi proizvodnje kakaoa i kažu da su posvećene rješavanju problema. 

Predstavnik Marsa je rekao da ta kompanije želi da "pronađe najbolji način da se okonča krčenje i uništavanje šuma u globalnom lancu snabdijevanja kakaom", ali i dodao da je održivi kakao preveliki izazov za svaku kompaniju pojedinačno, zbog čega se Mars udružuje s ostalima u industriji kako bi s riješio problem.

Nestle je naveo da se "protivi uništavanju prašuma i tresetišta širom svijeta", jer smatra da je to jedan od najvećih ekoloških izazova s kojim se svijet suočava.

Predstavnica Mondeleza, koji između ostalog pravi Milku, rekla je da ta kompanija aktivno radi na spriječavanju deforestacije.

Kompanija Hershey navela je da joj je cilj da do 2020. koristi sto posto održivi kakao, dok je trgovačka kompanija Barry Calbo navele da ima cilj da do 2025. prodaje samo kakao koji nije s obešumljenih površina.

NEMA KOMENTARA