5 odličnih trikova: Kako da vaše cipele od brušene kože puno duže izgledaju kao nove

0
Radiosarajevo.ba
5 odličnih trikova: Kako da vaše cipele od brušene kože puno duže izgledaju kao nove
Foto: Pixabay / Kako očistiti cipele od brušene kože?

Iz godine u godinu ne možemo dočekati proljeće da ponovo nosimo svoje omiljene cipele od brušene kože, bilo da su u obliku gležnjača, mokasina ili visokih čizama, mi ih volimo sve.

Međutim, postoji jedna stvar kod nošenja cipela od brušene kože o kojoj rijetko pričamo, a čest je problem svih onih koji ih posjeduju - kako ih njegovati i pravilno očistiti? Sada je savršeno vrijeme za izvlačenje cipela od brušene kože iz ormara jer nam stiže sve više sunčanih dana bez kiše, a to je najbolja prognoza za ovaj tip obuće.

Čišćenje brušene kože može biti prilično mučno jer ako to učinimo pogrešno, mogli bismo uništiti svoj omiljeni par cipela. Ali ako to napravimo kako treba, naše prekrasne cipele će s lakoćom dosegnuti svoj maksimalni potencijalni životni vijek i ostat će u besprijekornom stanju kroz stotine nošenja. Uz nekoliko savjeta i trikova, vaše cipele od brušene kože će puno duže izgledati kao nove.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Stavite zgužvani papir u cipele prije čišćenja

Prije nego što ih uopće krenete čistiti, stavite zgužvani papir u cipele kako bi one zadržale svoj prirodni oblik tokom čišćenja. Nemojte štediti na papiru u ovom slučaju jer će samo tako on moći odigrati svoju ulogu kako spada. Pomoći će, piše Zadovoljna, učvrstiti prirodno mekani materijal brušene kože kako bi se lakše očistile bilo kakve tvrdokorne mrlje.

Investirajte u četkicu za čišćenje brušene kože

Brušena koža se može očistiti bez odgovarajuće četkice, ali ulaganje u nju vjerojatno je najmudriji izbor, pogotovo jer se cijena jedne takve četkice kreće od otprilike 6 KM i više. Međutim, ako ste u škripcu i nemate puno vremena, poslužit će i stara četkica za zube ili bilo koja vrsta četkice s mekim vlaknima. Kada koristite ovu četkicu, pazite da četkaš samo u smjeru vlakana i izbjegavajte pomicanje četkice naprijed-natrag po površini. Budući da čak i malo vlage može ostaviti trajnu mrlju na brušenoj koži, obavezno provjerite jesu li vaše cipele potpuno suhe prije četkanja.

Za najtvrdokornije mrlje koristite bijeli (alkoholni) ocat

Ako na cipelama imate tvrdokorne mrlje koje je jako teško odstraniti, poput soli, hrane ili vina, na čistu krpu stavite malo bijelog sirćeta i nježno obrišite zahvaćena mjesta. Prvo nanesite ocat na zamrljano područje, a zatim pustite da se osuši. Na kraju istrljajte četkicom za brušenu kožu kako biste uklonili bilo kakve preostale mrlje.

 Brušena koža zahtijeva posebnu njegu
Instagram: Brušena koža zahtijeva posebnu njegu

Uklonite mrlje gumicom

Četkanje i brisanje cipela krpom ponekad neće ukloniti sve mrlje i njihove tragove. Ako primijetite takve mrlje, nabavite gumicu koja je namijenjena čišćenju brušene kože i nježno istrljajte iz nje vodu, ulje ili masnoću. Budite nježni i nemojte primijeniti veliki pritisak na cipele dok trljate. Ako vam gumica za čišćenje brušene kože trenutno nije dostupna, a hitno trebate očistiti cipele, možete upotrijebiti i gumicu za brisanje olovke - samo se pobrinite za to da gumica na sebi nema preostale mrlje od olovke koje bi mogla razmazati po cipelama.

Istrljajte površinu cipela čistim peškirom

Nakon što ste četkom za čišćenje brušene kože uklonili nakupine prljavštine i mrlje, nježno istrljajte cipele čistim, suhim peškirom. Obrišite ih i uklonite sve nevidljive slojeve prašine i prljavštine. Nemojte zaboraviti brisati u smjeru tkanine i izbjegavajte snažne pokrete naprijed-natrag, krećite se peškirom samo u jednom smjeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije