Ovo je najbolji način za čišćenje stvari od brušene kože: Izbjeći ćete oštećenja

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je najbolji način za čišćenje stvari od brušene kože: Izbjeći ćete oštećenja
Foto: Pexels / Ilustracija

Ovi stručni savjeti pomoći će vam da s lakoćom oživite svoje predmete od brušene kože.

Brušena koža posljednjih je nekoliko godina pravi modni hit i može se pronaći svugdje, od torbica i novčanika, do jakni i neizostavnih cipela. No, svi koji posjeduju barem jedan odjevni komad od brušene kože složit će se kako je održavanje zahtjevno.

Antilop je mekša, visokokvalitetna vrsta kože koja se izrađuje od donje strane životinjske kože. Iako je antilop prilično izdržljiv, tanji je i osjetljiviji od tradicionalne kože.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Drijem, uzdignuta, nejasna površina, također može skupljati prljavštinu i prašinu, što može utjecati na teksturu antilopa i učiniti da izgleda prljavo. Stoga je bitno znati kako pravilno čistiti antilop kako biste izbjegli oštećenja i kako bi vaši predmeti izgledali kao novi, piše Real Simple.

Jedan od savjeta kako očistiti brušenu kožu, s kojim ste se zasigurno susreli, je da ih iščetkate. Brušena koža nakon dugo nošenja ili korištenja izgleda istrošeno, stoga ju je potrebno iščetkati četkicom za zube u smjeru suprotnom od dlačica.

Mrlje na brušenoj koži također možete očistiti. Kako bi očistili brušenu kožu, mekanu krpu umočite u mješavinu sirćeta i vode i nježno protrljajte po mjestu na kojem se nalazi mrlja, a zatim iščetkajte mekanom četkicom za zube.

Iako u nekim situacijama možete koristiti vlažnu krpu za čišćenje antilopa, nikada ga ne smijete potpuno natopiti vodom. Na taj način ga možete zaprljati i oštetiti, piše Večernji.

"Većina antilop kože je porozna i upija vodu, pa se ne može prati u veš mašini. Voda i sapun obično mogu oštetiti brušenu kožu, pa je provjera oznake za održavanje odjeće ključna kako biste izbjegli uništavanje odjeće. Za odjeću od brušene kože koja se može prati u mašini, poput umjetne brušene kože, koristite kap ili dvije blagog deterdženta bez mirisa. Nakon pranja uvijek pustite da se predmet osuši na zraku", kaže Kristen Higgins, stručnjakinja za testiranje potrošačkih proizvoda za veš u Henkelu.

Stavite šarenu odjeću u ovu tečnost: Održat će njenu boju i svježinu

Stavite šarenu odjeću u ovu tečnost: Održat će njenu boju i svježinu

Još jedna stvar koju morate učiniti prije čišćenja antilopa bilo kojim proizvodom je provesti test. "Ne zaboravite uvijek prvo testirati bilo koju otopinu za čišćenje na neupadljivom dijelu antilopa kako biste bili sigurni da ne oštećuje materijal", savjetuje Hugo Guerrero, certificirani tehničar za čišćenje kuće i konzultant u tvrtki Mattressive. Ako odvojite vrijeme za testiranje antilop kože na licu mjesta, to može spriječiti uništavanje predmeta.

Ako nosite obuću od brušene kože, jedan od prvih savjeta kako očistiti brušenu kožu je impregnacija. Bilo da ste cipele upravo kupili ili ih izvadili iz ormara za novu sezonu, dobro je zaštititi ih sprejem za impregnaciju, prije nego ih obujete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije