Trikovi za mekše peškire: Kako očuvati nježnost i spriječiti grubost u svakodnevnoj upotrebi

0
Radiosarajevo.ba
Trikovi za mekše peškire: Kako očuvati nježnost i spriječiti grubost u svakodnevnoj upotrebi
Foto: Instagram / Peškiri

Danas ni peškirima nije lak 'život'. Tvrda voda, trenje uzrokovano vrtnjom u mašini, pa u sušilici…a da ne spominjemo svakodnevnu izloženost masnoći i prljavštini na površini tijela koja brišu.

Čak i najskuplji i najpahuljastiji peškiri za nekoliko mjeseci i nakon nekoliko pranja postat će kruti i grubi na dodir. Evo nekoliko savjeta kako da omekšate i najgrublji peškir ili, pak, kako da zadržite mekoću peškira koji ste tek kupili.

Smanjite količinu deterdženta

Peškiri mogu biti kruti zbog toga što se na njima s vremenom talože naslage sapunaste tekućine. Budete li smanjili količinu deterdženta koji koristite za pranje, ciklus za ispiranje vaše mašine za veš lakše će isprati i najmanji trag sapunice s peškira.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Perite ih u toploj vodi

Najbolje je peškire prati u vodi temperature jednake temperaturi tijela jer takva voda bolje apsorbira deterdžent te na peškiru ostaje manje naslaga sapunice. Možete pokušati još jedan trik: da peškire stavite u mašinu tek kad se deterdžent rastopi u vodi. Stavite deterdžent u pretinac, uključite ciklus pranja koji želite i pričekajte dvije do tri minute prije nego što u mašinu ubacite peškire.

Isprobajte sodu bikarbonu

Soda bikarbona će pomoći u omekšavanju vlakana i čišćenju tragova hemikalija ili prljavštine te će tako učiniti peškire mekšima. Pomiješajte pola šolje sode bikarbone s količinom deterdženta koju koristite: dodatni plus ove metode je to što soda bikarbona uklanja neugodne mirise plijesni i vlage koji nastaju ako, primjerice, peškiri dugo stoje mokri u mašini ili u lavoru u kupaoni ili možda u vašoj torbi za fitness.

Savjeti za uštedu električne energije: Plaćat ćete manje struju već sljedeći mjesec

Savjeti za uštedu električne energije: Plaćat ćete manje struju već sljedeći mjesec

Nemojte pretrpavati mašinu

Nemojte u mašinu stavljati previše peškira odjednom. Otežat ćete rad mašine, a neće biti niti dovoljno prostora da se dobro isperu sapunica i prljavština sa svih peškira. Isto vrijedi i za sušilicu: pretrpate li je, neće biti dovoljno prostora da zrak ravnomjerno posuši peškire i učini ih mekim i paperjastim. Za mašine standardne veličine držite se pravila da odjednom ne stavljate više od tri velika peškira te jedan ili dva mala.

Ubacite u mašinu tenisku lopticu

Vjerovali ili ne, to je vrlo jednostavan trik koji će pomoći da se s peškira uklone čvorići i naslage te da oni ponovo postanu mekani.

Malo lakše sa sušilicom

Sušenje u sušilici možda može peškire učiniti mekšim, ali vrući zrak u sušilici može oštetiti pamučna vlakna od kojih su peškiri sačinjeni, jednako kao i snažna vrtnja. Zato uključite sušilicu na manji broj okretaja te izmjenjujte sušenje zrakom i sušenje centrifugiranjem. Možete i djelomično osušiti peškire na štriku, a zatim dovršiti sušenje u sušilici. Sušite li peškire na štriku, nakon sušenja ih dobro protresite kako bi se vlakna razdvojila, a peškiri bili mekši, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije